Κυριακή 05/05/2024

Σαν Σήμερα 22 Φεβρουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και εισέρχεται στο έδαφος της Μολδαβίας.

Το 1841 στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Κρήτης, οι εξόριστοι στην Αθήνα Κρήτες Β. Χάλης, Γ. Κάμης, Εμμανουήλ Πετέλαρος, Αναγνώστης Τσουδερός, Βασιλακογιώργης, Εμμανουήλ Δεικτάκης, οι αδελφοί Χαιρέτη και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, φτάνουν στην Κρήτη, όπου, μετά από συμφωνία με Κρήτες οπλαρχηγούς, κηρύσσουν στον Άσκυφο των Σφακίων επανάσταση κατά των Τούρκων. Αφορμή της επανάστασης ήταν η Συνθήκη του Λονδίνου (3 Ιουλίου 1840), με την οποία η Κρήτη επανερχόταν κάτω από την κυριαρχία του Σουλτάνου.

Το 1908 δολοφονείται από τους Βουλγάρους ο πρώτος διερμηνέας του ελληνικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ασκητής, εξαιτίας της επιτυχημένης δράσεως της ελληνικής οργανώσεως της πόλεως, με την οποία διακόπηκε ο εποικισμός των Βουλγάρων στη Θεσσαλονίκη.

Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία) απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Βορείου Ηπείρου, το οποίο με τη Συνθήκη της Φλωρεντίας παραχωρήθηκε αργότερα στο νεοσύστατο κράτος της Αλβανίας.

Το 1919 στην Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία, το Ελληνικό 1ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει τη συμμαχική φρουρά που πολιορκείται στη Χερσώνα.

Το 1941 λαμβάνει χώρα αερομαχία μεταξύ καταδιωκτικών αεροπλάνων, που πραγματοποιούν αποστολή προστασίας φίλιων βομβαρδιστικών στην περιοχή του Μπούμπεσι (ΒΔ της κλεισούρας), και ιταλικών καταδιωκτικών έχει ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός ελληνικού στην περιοχή της Κλεισούρας.

Το 1941 το υποβρύχιο Νηρεύς, με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Βρασίδα Ρώτα, επιτίθεται επιτυχώς εναντίον εχθρικής νηοπομπής ανοικτά του Αυλώνα, που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά. Αφού βύθισε τουλάχιστον ένα εμπορικό στη συνέχεια κατάφερε να ξεφύγει από την καταδίωξη των αντιτορπιλικών.

Το 1943 ιδρύεται στην Ανατολική Μακεδονία η Οργάνωση Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος (ΕΣΕΑ) με Γενικό Αρχηγό τον έφεδρο Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Αντώνιο Φωστερίδη με σκοπό την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους. Η Οργάνωση αυτή ανέπτυξε γρήγορα επτά αρχηγεία στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και μέχρι την απελευθέρωση της χώρας, έδωσε πολλές και σημαντικές μάχες κατά των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ