Δευτέρα 06/05/2024

Σαν Σήμερα 10 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1913 μετά από ραγδαία προέλαση του Ελληνικού Στρατού (τμήματα της Ι Μεραρχίας), καταλαμβάνονται τα στενά της Κρέσνας μέσα στο βουλγαρικό έδαφος

Το 1920 η Μεραρχία Σμύρνης φτάνει στο Λουλέ Μπουργκάζ (Αρκαδιούπολη), μετά από ταχεία προέλαση στην Ανατολική Θράκη.

Το 1931 ψηφίστηκαν οι βασικοί νόμοι 5121 «Περί Οργανισμού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ)» και 5123 «Περί Εκπαιδεύσεως της ΠΑ», με τους οποίους διαμορφώθηκε το νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της. Επισημαίνεται ότι με τον νόμο 5121 (άρθρο 19) ιδρύθηκαν η Σχολή Αεροπορίας, για τον καταρτισμό του ιπταμένου προσωπικού, αξιωματικών και υπαξιωματικών, η Σχολή Τεχνιτών Αεροπορίας, η Σχολή Βολής και η Σχολή Ανωτέρας Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως. Επίσης, με τον ιδιαίτερο νόμο 5123 καθορίστηκαν η λειτουργία και ο τρόπος εκπαίδευσης στις σχολές, αλλά και στα Κέντρα Ναυτικής Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως, Εκπαιδεύσεως Επίκουρων Παρατηρητών, Εκπαιδευτών Πτήσεων και Στρατευσίμων Χειριστών.

Το 1943 πραγματοποιείται απόβαση συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τα ακόλουθα πλοία του Ελληνικού Στόλου: το αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, το αντιτορπιλικό ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, το αντιτορπιλικό ΠΙΝΔΟΣ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δημήτριο Φοίφα, το αντιτορπιλικό ΚΑΝΑΡΗΣ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Παναγιώτη Δαμηλάτη, το αντιτορπιλικό ΜΙΑΟΥΛΗΣ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κωνσταντίνο Νικητιάδη καθώς και η κορβέτα ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γεώργιο Μανωλάτο.

Το 1944 βομβαρδίζονται από τη 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού (13η ΜΕΒ), η οποία εδρεύει στο αεροδρόμιο του Biferno της Ιταλίας, το λιμάνι του Corsini και οι σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στο Castel Bolognese.

Σαν σήμερα 10 Ιουλίου 2002 στις 04:20, έπεσε ελικόπτερο Bell 206, κατά τη διάρκεια νυκτερινής άσκησης της Εθνικής Φρουράς, στη περιοχή Κούκλια της Πάφου. Νεκροί ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Διοικητής Αεροπορίας Ταξιάρχου Στυλιανός Δεμέναγας, ο υπασπιστής του Αρχηγού Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου και οι δύο χειριστές Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ