Τρίτη 07/05/2024

Πέθανε ο Έλληνας Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ο Έλληνας Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 σε ηλικία 42 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα ήταν γνωστός για τους αγώνες που έδωσε για τη διατήρηση και ανάδειξη της πομακικής ταυτότητας και είχε συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν με κύκλους του τουρκικού Προξενείου, καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και ομογενοποίησης της μειονότητας.

Ανάρτηση του Σεμπά Καραχότζα στο facebook
Ανάρτηση του Σεμπά Καραχότζα στο facebook

Όπως αναφέρει ο Θάνος Τζήμερος, είναι χαρακτηριστική η σύγκρουση που είχε με τον δήμαρχο Μύκης, Μουτζαχίτ Ντουκιαντζή, τον Μάιο του 2006. Ο Σεμπαϊδήν εργαζόταν τότε στον Δήμο Μύκης και χρησιμοποιούσε, τι άλλο, τα Ελληνικά! Ο Ντιουκαντζή προσπάθησε να τον υποχρεώσει να μιλάει Τούρκικα στον χώρο εργασίας του, δηλαδή σε Δημόσια Ελληνική Υπηρεσία! Εκφράστηκε μάλιστα υποτιμητικά για τους Πομάκους χαρακτηρίζοντας τη λέξη “Πομάκος” ως βρισιά. Η Ελληνική Κυβέρνηση απλώς παρακολουθούσε…

Ο Σεμπαϊδήν παραιτήθηκε και κατήγγειλε δημοσίως τον Ντιουκαντζή γράφοντας: «Είμαι περήφανος για την πατρίδα μου την Ελλάδα. Προτίμησα να υποβάλω την παραίτησή μου παρά να ανεχτώ άλλο αυτή την προσβλητική και προκλητική συγχρόνως συμπεριφορά του δημάρχου Μύκης».

Ποιος ήταν ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμπαϊδήν Καραχότζα γεννήθηκε το 1979 στο χωριό Προσήλιο της Ξάνθης.

Σπούδασε στο Γυμνάσιο Σμίνθης και στο 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης από το οποίο αποφοίτησε το 1997. Φοίτησε επί μία τριετία στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του για προσωπικούς λόγους.

Ήταν για 3 χρόνια (2006-2009) εκδότης της Πομακικής εφημερίδας NATPRESΗ. Τo πρώτο τεύχος της ΝΑΤΡΡΕSH κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου 2006. Η NATPRESH ήταν μία εφημερίδα με τοπικές ειδήσεις από τα πομακοχώρια αλλά και με δίγλωσσα ελληνοπομακικά άρθρα, αιχμηρή κριτική, μαθήματα πομακικής γλώσσας, παραδοσιακά πομάκικα τραγούδια, συνταγές μαγειρικής κ.α.

Το 2006, ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα πρωτοστατεί στη συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία δημόσιου Νηπιαγωγείου στο χωριό του το Προσήλιο.

Από το 2006 έχει λάβει μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δεκάδες εκδηλώσεις, σε όλη τη χώρα λέγοντας παντού ότι στη Θράκη δεν υπάρχει καμία Τουρκική μειονότητα, αλλά μόνο μουσουλμανική μειονότητα, τμήμα της οποίας αποτελούν οι ΠΟΜΑΚΟΙ.

Το πρώτο βιβλίο του Σεμπαϊδήν Καραχότζα με τίτλο «Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης» κυκλοφόρησε το 2006 και περιλαμβάνει διαλόγους, καθημερινές φράσεις, ιδιωματισμούς, ευχές, κατάρες, στοιχεία γραμματικής καθώς και Βασικό Πομακο-ελληνικό και Ελληνο-πομακικό Λεξικό.

Το δεύτερο βιβλίο του Σεμπαϊδήν Καραχότζα έχει τίτλο: «Isîy zhïvót Pomátsise – Έτσι ζουν οι Πομάκοι». Το βιβλίο περιέχει 13 πεζά κείμενα και 21 ποιήματα γραμμένα στην πομάκικη γλώσσα.

Το τρίτο του βιβλίο έχει τίτλο «Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα» και εκδόθηκε το 2017 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης. Στο βιβλίο αυτό ο Σεμπαϊδήν Καρα-χότζα μεταφράζει ποιήματα Ελλήνων και Άγγλων συγγραφέων στη μητρική του γλώσσα.

Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στις εβδομαδιαίες εφημερίδες της Ξάνθης «ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» και «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ». Στον τηλεοπτικό σταθμό της Ξάνθης «ΚΑΝΑΛΙ 6» στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό «AKRITAS.TV», στην ηλεκτρονική εφημερίδα THRACENEWS.GR ενώ για πολλούς μήνες αρθρογραφούσε στο περιοδικό «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» και περιοδικό «ΕΝΔΟΧΩΡΑ».

Επί σειρά ετών ήταν συντάκτης και παρουσιαστής πομακόφωνου τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων ενώ εδώ και μερικά χρόνια συνεχίζει την δημοσιογραφική του δράση μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα ιδιοκτησίας του, XANTHINET.GR.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας (ολική απώλεια ακοής) που αντιμετώπιζε και κατάφερε να ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούσε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον εκτουρκισμό των Ελλήνων Πομάκων της Θράκης ενώ παράλληλα συνέχιζε και το μεταφραστικό του έργο.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Καλό ταξίδι Σέμπα! Συλλυπητήρια στην οικογένειά σου.

Είθε, οι απόγονοί σου να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξες!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ