10.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 14 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου....

Switchblade 300 και 600: Η νέα δύναμη του Ελληνικού Στρατού

Η Ελλάδα ενισχύεται με τα drones καμικάζι,...

ΚΥΣΕΑ: Καμία ανακοίνωση για το “πάγωμα” των αιτήσεων ασύλου από Σύρους

Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο...

Οι αλλαγές με τη νέα Δομή Επιχειρησιακής Διοίκησης Frontex για Ελλάδα και Κύπρο

ΑρχικήΕλλάδαΟι αλλαγές με τη νέα Δομή Επιχειρησιακής Διοίκησης Frontex για Ελλάδα και Κύπρο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) εγκαινίασε τη νέα επιχειρησιακή δομή διοίκησης για Ελλάδα και Κύπρο.

Το Contingent 2 της Frontex (Απόσπασμα 2), το οποίο θα επιβλέπει τις δραστηριότητες της Frontex σε Ελλάδα και Κύπρο, βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, τα βασικά σημεία της νέας επιχειρησιακής δομής, έχουν όπως παρακάτω:
Ενιαία Διοίκηση: Ο Διοικητής θα διαχειρίζεται όλες τις επιχειρήσεις της Frontex στο πλαίσιο των Κοινών Επιχειρήσεων Ελλάδας και Κύπρου
Επιχειρησιακή Κάλυψη: Το Contingent 2 στην Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνει 28 επιχειρησιακές ομάδες σε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα, οργανωμένες σε τέσσερα τμήματα, τρία στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο.
Αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων: Μετατόπιση από την έδρα της Βαρσοβίας σε ηγεσία επιτόπου, επιτρέποντας ταχύτερες απαντήσεις και πιο αποφασιστική δράση σε στενή συνεργασία με τα κράτη υποδοχής.

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Λαρς Γκέρντες, (Lars Gerdes) κατά την επίσημη έναρξη στην Αλεξανδρούπολη (29/11), δήλωσε ότι “αυτή η νέα δομή πεδίου δίνει ηγεσία κοντά στη δράση, σαφείς εντολές και τα εργαλεία επιτυχίας. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ισχυρότερη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής έξαρσης στο Αιγαίο. Για την Κύπρο, αυτό σημαίνει ταχύτερες αντιδράσεις σε οποιαδήποτε εισροή”.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, χαρακτήρισε την λειτουργία της δομής ως “ορόσημο για την εφαρμογή της πλήρως ενοποιημένης στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων” και ανέδειξε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, τονίζοντας: “Αναμφίβολα, η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη που επιβαρύνονται σημαντικά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η φύλαξη αυτή είναι ένα κοινό βάρος, που απαιτεί τη συνεργασία όλων των κρατών μελών, ειδικά υπό τις σημερινές προκλήσεις των υβριδικών απειλών και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών”.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα