Τρίτη 07/05/2024

Νίκος Δένδιας: “Πάγος” στα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι την έγκριση από ΚΥΣΕΑ

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Στον “πάγο” τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι την έγκρισή τους από ΚΥΣΕΑ.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει “σε προτεραιοποίηση του προγραμματισμού, σε βάθος δωδεκαετίας” των εξοπλιστικών προγραμμάτων, “σε αναμονή και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς”.

“Στόχος μας είναι παράλληλα”, είπε ο ΥΕΘΑ “να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο τα χρήματα που διαθέτει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μέχρι την κατάρτιση του δωδεκαετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών, την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής και την έγκρισή του από το ΚΥΣΕΑ, όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον νομικό πλαίσιο, εύλογα θα περιοριστεί το πλήθος των προγραμμάτων που κατ’ εξαίρεση ενεργοποιείτο εκτός σχεδιασμού, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

“Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στα Επιτελεία να επαναξιολογήσουν προγράμματα που είτε δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, είτε η ενεργοποίησή τους βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Εξυπακούεται ότι αυτό ουδόλως βλάπτει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιθέτως, το ενισχύει, καθώς κατευθύνει κατά προτεραιότητα τις δαπάνες εκεί που έχουν τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή αποτελέσματος”, πρόσθεσε.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας τόνισε ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στα ελληνοτουρκικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό για τα εξοπλιστικά καθώς “η Ελλάδα οφείλει να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και να μην είναι όμηρος της συγκυρίας.”

“Ο προγραμματισμός άλλωστε είναι σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε βάθος χρόνου. Άλλωστε, με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή συνορεύουμε και όχι με το Λουξεμβούργο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, να είναι υπολογίσιμος παράγων ασφαλείας και να αποδεικνύει στην πράξη ότι έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή”, σημείωσε.

Αναφορικά με την επιστροφή της ΕΑΒ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι “όσον αφορά την εξυγίανσή της, θα πρέπει να ψηφιστεί και η σχετική διάταξη η οποία βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και θα κατατεθεί σε Σχέδιο Νόμου, κατόπιν συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.” “Ελπίζω ότι θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους”, πρόσθεσε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ