Σάββατο 12/10/2024

Νίκος Δένδιας: Οι 6 κύκλοι της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας

Στους “6 κύκλους” της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η εν λόγω εκδήλωση με θέμα “Η Ελλάδα παράγοντας ισχύος και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο” πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2023 στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ).

“Η πολιτική μας είναι απλή… Είναι απολύτως κατανοητή. Επιτρέψτε μου να σάς θυμίσω το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τους έξι αλληλοτεμνόμενους κύκλους”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Πρώτος κύκλος η Ευρώπη

“Ο πρώτος κύκλος μας είναι η ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Εκεί ενδυναμώσαμε τις σχέσεις μας, την παρουσία μας, υπογράψαμε τη Συμφωνία με τη Γαλλία, την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Λένε κάποιοι βεβαίως, αφού πήραμε όπλα από τη Γαλλία. Δεν είναι έτσι. Όπλα από τη Γαλλία παίρναμε διαχρονικά, τα Mirage F1 το ’74, τις τορπιλακάτους Combattante, τα Mirage 2000 της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρώτη φορά που υπεγράφη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία είναι με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και οφείλω να πω ότι η Γαλλία δεν είναι μια χώρα που υπογράφει συχνά αμυντικές Συμφωνίες, έχει άλλες δύο μόνο. Μια με την Ομοσπονδιακή Γερμανία την οποία υπέγραψε για ιστορικούς λόγους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλη μια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Συμφωνία με την Ελλάδα είναι η τρίτη.”

Δεύτερος κύκλος οι ΗΠΑ

“Εκτός από τον ευρωπαϊκό μας περίγυρο έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Με τις δύο Συμφωνίες που είχα την τιμή να υπογράψω η βόρεια Ελλάδα είναι νομίζω αναβαθμισμένη γεωπολιτικά. Και θα ήθελα αυτό να γίνει κατανοητό, απολύτως κατανοητό. Ο στρατηγικός ρόλος που επιφυλάσσεται στη βόρεια Ελλάδα. Κατ’ αρχάς η Αλεξανδρούπολη πριν από πέντε χρόνια δεν υφίστατο στον αμυντικό χάρτη είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, είτε των ΗΠΑ. Και σήμερα είναι από τα πιο κομβικά σημεία που υπάρχουν και έχει οδηγήσει σε μια ραγδαία γεωπολιτική της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία ενεργειακή της αναβάθμιση, σε μια ραγδαία εμπορική της αναβάθμιση. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι συνολικά η βόρεια Ελλάδα, ακριβώς διότι συνορεύει και επικοινωνεί και με τα ανατολικά και με τα δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί χώρο τεράστιου ενδιαφέροντος της εξωτερικής πολιτικής μιας σειράς μεγάλων χωρών.”

Τρίτος κύκλος Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Κόλπος

“Από εκεί και πέρα ο τρίτος κύκλος είναι η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή, ο Κόλπος. Η σχέση μας με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο είναι σχέσεις πρωτοφανούς εγκαρδιότητας. Με την Αίγυπτο υπογράψαμε τη Συμφωνία που σάς είπα πριν. Έχω πάει στο Κάιρο 14 φορές. Τη διαδρομή ανάμεσα στο αεροδρόμιο και το Υπουργείο Εξωτερικών του Καΐρου τη γνωρίζω καλύτερα από το σπίτι μου. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του Κόλπου, έχουμε επίσης υπογράψει αμυντική Συμφωνία. Με τη Σαουδική Αραβία έχουμε, επίσης, υπογράψει αμυντική συνεργασία. Με το Ισραήλ οι σχέσεις μας είναι σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο, παρότι αλλάζουν οι κυβερνήσεις εκεί.”

Τέταρτος κύκλος τα Βαλκάνια

“Το τέταρτο, που σάς αφορά άμεσα, είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Εκεί καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, μια υπερήφανη ατζέντα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, πέτυχε να βάλει τα Ανατολικά Βαλκάνια, δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην ΕΕ. Και τώρα επί τη βάσει της ίδιας ατζέντας, της ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Προσπαθούμε να οδηγήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια προς την ίδια κατεύθυνση, την ευρωπαϊκή μας οικογένεια γιατί είναι αυτός ο μόνος τρόπος για να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει με μία μαύρη τρύπα στο κέντρο της.”

Πέμπτος κύκλος πέρα από τον γνωστό μας ορίζοντα

“Πέμπτον, περνάμε πέρα από τον γνωστό μας ορίζοντα, είτε στην υποσαχάρια Αφρική είτε στην δυτική Αφρική είτε στις ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, είτε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, που επισκέφθηκα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα εφαρμόζει μία πολιτική ανοιχτών οριζόντων. Όμως, παρακαλώ, προσέξτε το εξής: Συνεργαζόμαστε και συνάπτουμε Συμφωνίες με χώρες, ισχυρές χώρες οι οποίες έχουν την ίδια τοποθέτηση με εμάς στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Χώρες που αντιλαμβάνονται το διεθνές γίγνεσθαι όπως το αντιλαμβάνεται και η Ελληνική Δημοκρατία και συμπαρατάσσονται με την Ελληνική Δημοκρατία στους διεθνείς οργανισμούς απέναντι στους αναθεωρητισμούς από οπουδήποτε και αν προέρχονται.”

Έκτος κύκλος οι Διεθνείς Οργανισμοί

“Και έκτον, έχουμε διαμορφώσει μία πολιτική στους διεθνείς οργανισμούς. Σάς ανέφερα ήδη τις τρεις εκστρατείες για τις τρεις διαφορετικές θέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.”

“Συνοπτικά αυτή είναι η εξωτερική πολιτική μας, αυτή είναι η πολιτική που υλοποιούμε τα 3,5 τελευταία χρόνια σε όλα τα μήκη, σε όλα τα πλάτη της υφηλίου.”, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει μπει με σταθερό βήμα στον 21ο αιώνα, ότι είναι πλέον ένας υπολογίσιμος παράγοντας δημιουργίας εθνικής ισχύος και ευημερίας. Είναι ένας παράγοντας που μαζί με όλες τις άλλες εθνικές δυνάμεις οδηγεί στη δημιουργία μίας χώρας σύγχρονης, εξωστρεφούς, φιλόδοξης, με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητης και ισχυρής, μίας χώρας που επί των ημερών μας μεγάλωσε με την επαύξηση των χωρικών της υδάτων για πρώτη φορά μετά από το 1947. Και μίας χώρας που θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχω τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει και να μεγαλώνει και να ψηλώνει τα χρόνια που έρχονται. Μίας Ελλάδας υπερήφανης. Μιας Ελλάδας που να αξίζει στα παιδιά μας.”

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι έχει “πραγματοποιήσει αυτά τα χρόνια 244 επισκέψεις, 81 χώρες, 112 ομόλογοι, 19 χώρες με τις οποίες ελληνική διπλωματία σε υπουργικό επίπεδο δεν είχε υπάρξει.”

“Ενδυναμώσαμε φιλίες παραδοσιακές, δημιουργήσαμε όμως πολλές καινούριες. Ισχυροποιήσαμε τις παλιές μας συμμαχίες αλλά χτίσαμε και νέες. Αναπτύξαμε ένα πρωτοφανές πλέγμα σχέσεων, συνεργασιών, διμερές, τριμερές, πολυμερές. Υπογράψαμε ιστορικές Συμφωνίες, διαμορφώσαμε μια δύναμη διπλωματικής αποτροπής.”

“Δύο χρόνια πριν από την ψηφοφορία έχουμε ήδη 112 δεσμεύσεις για να εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Διεξάγουμε τρεις εκστρατείες. Μία για το Συμβούλιο Ασφαλείας, μία για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης, μία για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σε δύο από τις τρεις αυτές θέσεις δεν έχει εκλεγεί ποτέ η Ελλάδα και στην τρίτη έχουμε μόνο μία φορά εκλογής σε όλη μας την ιστορία.”

Τελευταία Νέα

Ξάνθη: Καταγγελία Στρατιωτικών στην εκπομπή Live You του ΣΚΑΪ

Στρατιωτικοί ζητούν γιατρό σε Στρατόπεδο στο Πετροχώρι Ξάνθης. Μετά το...

Στρατιωτικές Σχολές: Με φοιτητικό πάσο και αλλαγές από το 2026 θέλουν να προσελκύσουν νέους

Με φοιτητικό πάσο, αύξηση μισθών, εισαγωγή από 3 κατευθύνσεις...

Στρατιωτικός Τουρισμός: Ξεκίνησε τις εργασίες η Επιτροπή ΥΠΕΘΑ και Υπουργείου Τουρισμού

Ξεκίνησε τις εργασίες η Επιτροπή Στρατιωτικού Τουρισμού του ΥΠΕΘΑ...

Ο Πέτρος Παππάς είπε όσα ισχύουν για τον Στρατιώτη στην πορεία του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς είπε όσα ισχύουν...

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Δύο φορές μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Δύο φορές κηρύχθηκε Επιστράτευση στην Ελλάδα λόγω της Τουρκίας...
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Ξάνθη: Καταγγελία Στρατιωτικών στην εκπομπή Live You του ΣΚΑΪ

Στρατιωτικοί ζητούν γιατρό σε Στρατόπεδο στο Πετροχώρι Ξάνθης. Μετά το...

Στρατιωτικές Σχολές: Με φοιτητικό πάσο και αλλαγές από το 2026 θέλουν να προσελκύσουν νέους

Με φοιτητικό πάσο, αύξηση μισθών, εισαγωγή από 3 κατευθύνσεις...

Στρατιωτικός Τουρισμός: Ξεκίνησε τις εργασίες η Επιτροπή ΥΠΕΘΑ και Υπουργείου Τουρισμού

Ξεκίνησε τις εργασίες η Επιτροπή Στρατιωτικού Τουρισμού του ΥΠΕΘΑ...

Ο Πέτρος Παππάς είπε όσα ισχύουν για τον Στρατιώτη στην πορεία του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς είπε όσα ισχύουν...

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Δύο φορές μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Δύο φορές κηρύχθηκε Επιστράτευση στην Ελλάδα λόγω της Τουρκίας...