Σάββατο 04/05/2024

ΥΠΕΘΑ: Το 2024 θα επαναπρογραμματισθεί η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 13 με τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 13 με τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις θα επαναπρογραμματισθεί το 2024.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

“Στις 2 Νοεμβρίου 2023, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η σχεδίαση της διακλαδικής άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ 13, οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησαν την αναβολή και τον επαναπρογραμματισμό της σε χρόνο που θα καθορισθεί αργότερα, σε συντονισμό με την ελληνική πλευρά, υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπλήρωσε ότι “στις 7 Νοεμβρίου 2023 η Χώρα μας ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά, μέσω του Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Ελλάδας στο Κάιρο, για την ημέτερη συμφωνία επί του ανωτέρου αιτήματος. Κατόπιν των ανωτέρω, η εν λόγω άσκηση θα επαναπρογραμματισθεί εντός του έτους 2024, έπειτα από σχετική συνεννόηση των συμμετεχόντων.”

“Πάγια μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων αποτελεί η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς ασκήσεις με σκοπό την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, την ισχυροποίηση των δεσμών με σύμμαχες Χώρες και την προβολή της ελληνικής ισχύος διεθνώς”, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Κωνσταντίνο Χήτα (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) ανέφερε:

“Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πενταπόσταγμα» της 8ης Νοεμβρίου 2023 ώρα 17:04, ματαιώθηκε η αεροναυτική άσκηση Ελλάδος – Αιγύπτου «Μέδουσα 13», η οποία είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί από τις 16 έως της 25 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και της Κρήτης, όπως είχε ανακοινώσει το Γ.Ε.ΕΘ.Α. Η ματαίωση αποφασίσθηκε κατόπιν απαιτήσεως της αιγυπτιακής πλευράς, με την αιτιολογία των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.

Γνωρίζετε ότι αυτή η άσκηση Ελλάδος – Κύπρου Αιγύπτου ενόχλησε την Τουρκία, διότι αποτελεί εγγύηση της γεωπολιτικής σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά το δημοσίευμα, «μετά τη θεαματική στροφή της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο με την Αίγυπτο, οι σχέσεις τους εξομαλύνθηκαν με την ανταλλαγή πρεσβευτών, σχέσεις οι οποίες διακόπηκαν το 2013 και άρχισαν να αναθερμαίνονται με την επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο το 2021 και τη συνάντηση τον Νοέμβριο Ερντογάν – Αλ Σίσι στο περιθώριο του Μουντιάλ στο Κατάρ και μετά ιδιαιτέρως τον σεισμό οι δύο ηγέτες διατηρούν τηλεφωνική επικοινωνία.

Υπάρχουν, πάντα κατά το δημοσίευμα, σοβαρές ενδείξεις ότι το Κάιρο εγκαταλείπει την ελληνική πλευρά λόγω της αμέριστης συμπαραστάσεώς της στην Ισραηλινή πλευρά και η ακύρωση της ασκήσεως σηματοδοτεί την απομόνωση της Ελλάδος στην περιοχή και την πλήρη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεστε να μας διαβεβαιώσετε κατηγορηματικά ότι η ανωτέρω άσκηση θα διεξαχθεί κανονικά το επόμενο έτος και ότι δεν ευσταθούν κατά κεραία τα αναφερόμενα στο ανωτέρω δημοσίευμα;”

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ