Σάββατο 27/04/2024

Gov.gr: Νέα υπηρεσία για καταγγελίες πολιτών

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα στο Gov.gr τέθηκε από 30 Οκτωβρίου 2023 στη διάθεση των φορολογουμένων.

Πρόκειται για την πλατφόρμα “Καταγγελίες πολιτών”, η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  • Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας
  • Φορολογικές παραβάσεις
  • Τελωνειακές παραβάσεις

Οι Καταγγελίες Πολιτών είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή ψηφιακών καταγγελιών/πληροφοριών. Απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι ενεργούν είτε ως ιδιώτες είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι Επιχειρήσεων / Νομικών Οντοτήτων. Μια καταγγελία μπορεί να αφορά σε Ιδιώτη, Επιχείρηση ή Νομική Οντότητα, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ ή σε μια συγκεκριμένη Περιοχή.

Μέσω της πλατφόρμας υπάρχει δυνατότητα υποβολής Ανώνυμων ή Επώνυμων Καταγγελιών με τη σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων υποχρεωτικών πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να συνδράμει στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς καθώς και στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου σε Πολίτες, Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες.

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, λαθρεμπορίας και φαινομένων διαφθοράς, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Πώς κάνετε καταγγελία στο gov.gr

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή Καταγγελίες πολιτών (διαδρομή: myaade.gov.gr ->Εφαρμογές-> Δημοφιλείς Εφαρμογές-> Καταγγελίες Πολιτών) ακολουθείται υποχρεωτική αλληλουχία βημάτων μέχρι την ολοκλήρωση υποβολής της καταγγελίας.

Συμπληρώστε με κεφαλαία γράμματα τουλάχιστον τα υποχρεωτικά πεδία που σημαίνονται με αστερίσκο (*) πλην του πεδίου «Περιεχόμενο Καταγγελίας» της καρτέλας «Περιγραφή Καταγγελίας» όπου μπορείτε να αναλύσετε την Καταγγελία/Πληροφορία σας με κεφαλαία ή και πεζά γράμματα.

Στοιχεία Καταγγέλλοντος: Στην ανώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει αυτό το βήμα (καρτέλα). Στην επώνυμη καταγγελία, μετά την είσοδό σας με τους κωδικούς TAXISnet, εμφανίζονται τα στοιχεία σας όπως αυτά αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ενεργείτε ως εκπρόσωπος μίας επιχείρησης ή οντότητας παρακαλούμε συμπληρώστε τον ΑΦΜ της επιχείρησης/οντότητας.

Περιγραφή Καταγγελίας: Συμπληρώστε το αντικείμενο καθώς και το περιεχόμενο (κείμενο) της καταγγελίας σας. Παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης σχετικών αρχείων.

Στοιχεία Καταγγελλόμενων: Συμπληρώστε το υποκείμενο της καταγγελίας, δηλαδή εάν αφορά σε: Ιδιώτη (φυσικό πρόσωπο και η Καταγγελία/Πληροφορία δεν σχετίζεται με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας), Επιχείρηση/Οντότητα, περιοχή που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει χώρα κάποιο γεγονός, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση που η καταγγελία αφορά σε περισσότερα του ενός υποκείμενα που σχετίζονται με την ίδια υπόθεση, καταχωρούνται και όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στην περίπτωση που υποβάλλονται καταγγελίες για υποκείμενα πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους και οι καταγγελίες δεν αφορούν στην ίδια υπόθεση, η κάθε καταγγελία υποβάλλεται διακριτά μετά την ολοκλήρωση των βημάτων υποβολής της αμέσως προηγούμενης.

Τοποθεσία Συμβάντος: Στην καρτέλα αυτή συμπληρώστε στοιχεία αναφορικά με τον τόπο που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί κάποιο γεγονός. Στην περίπτωση που η παρεχόμενη πληροφορία αφορά μόνο Τοποθεσία Συμβάντος, δεν απαιτείται η συμπλήρωση των στοιχείων των Καταγγελλόμενων.

Προεπισκόπηση Καταγγελίας: Στην καρτέλα αυτή εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που έχετε συμπληρώσει σε προηγούμενα βήματα με δυνατότητα υποβολής ή επιστροφής σε προηγούμενες καρτέλες προκειμένου να εισαχθούν ή τροποποιηθούν πιθανόν λανθασμένα στοιχεία.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ