Σάββατο 27/04/2024

Αγία Σοφιά: Γιατί κινδυνεύει να καταρρεύσει – Ο ρόλος των υπόγειων στοών

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γιατί κινδυνεύει να καταρρεύσει η Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Ποιος ο ρόλος των υπόγειων στοών.

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα στην Ελλάδα, η προειδοποίηση του Τούρκου ιστορικού Ιλμπέρ Ορταϊλί ότι, ο ναός της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν δεν κλείσει για αποκατάσταση. Σημειώνεται ότι, η προειδοποίηση για τον υπαρκτό κίνδυνο κατάρρευσης της Αγίας Σοφιάς έχει ειπωθεί και παλιότερα από τον Τούρκο ιστορικό.

Μία και μοναδική είναι η αιτία που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση. Ο αριθμός ατόμων που εισέρχεται στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε συνδυασμό με το υπόγειο δίκτυο στοών. Οι δονήσεις και το βάρος μπορεί να αποβούν μοιραίες για το ναό ηλικίας άνω των 1.500 ετών.

Οι υπόγειες στοές στην Αγία Σοφιά

Κάτω από την Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, πέρα από τα θεμέλια του ναού, υπάρχει ένα δίκτυο στοών που χρησιμοποιούνταν ως οδοί διαφυγής, ενώ έχουν βρεθεί τάφοι και η παρουσία του υγρού στοιχείου είναι έντονη (αποχετευτικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης). Όπως είχε αναφέρει ο Ιλμπέρ Ορταϊλί, ομάδα του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Technical University) που διεξήγαγε έρευνα στο υπόγειο δίκτυο, μπήκε από την Αγία Σοφιά και βγήκε στο ανάκτορο Τοπ Καπί.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακή διάλεξη που διοργάνωσε το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα (BIAA) το 2021, με την Δρ Çiğdem Özkan Aygün, του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, η οποία διευθύνει τη διεπιστημονική έρευνα υπογείων κατασκευών στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και τον καθηγητή James Crow, ο οποίος διδάσκει ρωμαϊκή και βυζαντινή αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η Τουρκάλα θα εξηγήσει τις υπόγειες κατασκευές και τη σχέση τους με το σύστημα ύδρευσης, θα παρουσιάσει τα τρισδιάστατα μοντέλα τους και θα δείξει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ.

Στο επόμενο βίντεο, μπορείτε να δείτε εκπομπή του Travel Channel για τις σήραγγες που εκτιμάται ότι οδηγούσαν από τον Ιππόδρομο στην Αγία Σοφία. Σημειώνεται ότι Ιππόδρομος και ανάκτορο Τοπ Καπί είναι αντιδιαμετρικά του ναού της Αγίας Σοφιας.

Στο βίντεο, ξεναγεί στις στοές ο ερευνητής/κινηματογραφιστής Göksel Gülensoy. Ο Göksel Gülensoy και η ομάδα του, ερεύνησαν το υπόγειο δίκτυο της Αγίας Σοφιάς και κατέγραψαν το έργο τους -το οποίο ξεκίνησε το το 1998- στο ντοκιμαντέρ με τίτλο Beneath the Hagia Sophia.

Πιστεύουμε να σας δώσαμε μια εικόνα γιατί εμμένει ο Τούρκος ιστορικός ότι, η Αγιά Σοφιά, ο αρχαιότερος χριστιανικός ναός της ανθρωπότητας που στέκεται ακόμα, χρησιμοποιείται και διατηρείται με την αρχική του δομή, θα καταρρεύσει.

Για το υπόγειο δίκτυο της Αγιάς Σοφιάς μπορείτε να δείτε δημοσιεύσεις στη σελίδα του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης https://www.hagiasophiasubterranean.itu.edu.tr/index_en.html

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ