Πέμπτη 02/05/2024

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι ελληνικοί PATRIOT κατέρριψαν πύραυλο Κρουζ από τους Χούθι της Υεμένης;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη.

Στις 19 Οκτωβρίου 2023, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό USS Carney (DDG-64) κατέρριψε τρεις πυραύλους καθώς και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από δυνάμεις των Χούθι από την Υεμένη.

Το αντιτορπιλικό Κάρνεϊ είναι στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford το οποίο στάλθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Πτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ είπε ότι, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα προς το παρόν τι στόχευαν οι πύραυλοι και τα drones, παρά μόνο ότι εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη και κατευθύνονταν βόρεια κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, “ενδεχομένως προς στόχους στο Ισραήλ”.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν χάρτη της περιοχής, από το Google Earth:

“Αυτή η ενέργεια ήταν μια επίδειξη της ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής εναέριας και πυραυλικής άμυνας που κατασκευάσαμε στη Μέση Ανατολή και την οποία είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όποτε είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους εταίρους μας και το ενδιαφέρον μας σε αυτή τη σημαντική περιοχή”, πρόσθεσε.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι (λέγονται και Χούτι) ή Ανσάρ Αλλάχ (Κόμμα του Θεού) όπως αυτοαποκαλούνται, είναι ένα σιιτικό κίνημα Ζαϊντί που πολεμά την κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζεται από το Ιράν. Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί την παροχή όπλων και χρημάτων ή την εκπαίδευση στους Χούθι. Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί εδώ και καιρό το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούθι για να πολεμήσουν ως πληρεξούσιός τους (proxy).

Τον Νοέμβριο του 2018, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι η υποστήριξη του Ιράν προς τους Χούθι είχε βαθύνει. Τον Ιανουάριο του 2019, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Υεμένη ανέφερε ότι οι Χούθι αποκτούσαν πρόσβαση σε όλο και πιο προηγμένη τεχνολογία drone. Τον Φεβρουάριο του 2022, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ενέπλεξε το Ιράν στην παροχή προηγμένων όπλων στους Χούθι αφού εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους στο Άμπου Ντάμπι.

Η Σαουδική Αραβία κατέρριψε ένα πύραυλο

Πηγή του τηλεοπτικού σταθμού ειδήσεων i24NEWS, με έδρα το Ισραήλ, ανέφερε ότι, εκτός από την επέμβαση του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, ο Στρατός της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε επίσης τουλάχιστον έναν από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στους ελληνικούς PATRIOT της ΕΛΔΥΣΑ στην Σαουδική Αραβία
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στους ελληνικούς PATRIOT της ΕΛΔΥΣΑ στην Σαουδική Αραβία

Υπενθυμίζεται ότι, στη Σαουδική Αραβία έχει αναπτυχθεί η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας – ΕΛΔΥΣΑ, με μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας “Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept” για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Τονίζεται ότι, δεν αναφέρεται εάν υπήρξε ενεργοποίηση των ελληνικών PATRIOT. Και να υπήρξε, δεν θα το μάθουμε ποτέ…

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ