Δευτέρα 29/04/2024

Στρατός Ξηράς: Ο Αρχηγός φέρνει τη Διοίκηση με βάση την αποστολή

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Αρχηγός ΓΕΣ φέρνει τη Διοίκηση με βάση την αποστολή στον Στρατό Ξηράς.

Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τις επισκέψεις του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη σε Σχηματισμούς και Μονάδες.

Σύμφωνα με αυτές ο Αρχηγός ΓΕΣ κατά τις επισκέψεις του, μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες του στο προσωπικό, τονίζει τη σημασία της Διοίκησης με βάση την αποστολή, η οποία εμφανίσθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2019, όταν ήταν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αείμνηστος Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Με απλά λόγια, η Διοίκηση με βάση την αποστολή είναι όταν ο Διοικητής σου, σε δίνει την αποστολή [τί να κάνεις και γιατί (πρόθεση)] αλλά δεν σε λέει πώς θα το κάνεις. Το πώς, το αποφασίζεις εσύ και ο Διοικητής σου σε παράσχει όλα εκείνα που χρειάζεσαι (μέσα, υποστήριξη, πληροφορίες κ.λπ.).

Στη Διοίκηση με βάση την αποστολή η αμφίδρομη εμπιστοσύνη του Διοικητή και του Διοικητή Τμήματος που αναλαμβάνει την αποστολή είναι (προ)απαιτούμενη και πηγάζει/εδραιώνεται από/με την εκπαίδευση.

Εάν ο Διοικητής Τμήματος και το Τμήμα δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, και είναι “τρεις λαλούν και δυο χορεύουν”, πώς θα τους εμπιστευθεί ο Διοικητής τους; Για να μην “λαλούν και χορεύουν” όμως, ο Διοικητής πρέπει να τους εκπαιδεύσει σύμφωνα με την αποστολή της Μονάδος και τις ενδεχόμενες αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν.

Όλα αυτά απαιτούν ιδρώτα στο πεδίο ασκήσεων, πονοκέφαλο από τη μελέτη και ικανό αριθμό πραγματικών πυρομαχικών στις βολές και όχι αυτά που δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι δηλ. “ο Έλληνας στρατιώτης σήμερα στους 9 μήνες που υπηρετεί, όταν τελειώσει είναι θέμα αν έχει ρίξει ένα γεμιστήρα με σφαίρες” και “ο δικός μας στρατιώτης κυρίως εκπαιδεύεται στο να φυλάει σκοπιά.”

Διαβάστε την έκδοση του ΓΕΕΘΑ για τη Διοίκηση με βάση την αποστολή (αρχείο pdf στο geetha.mil.gr)

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ