Σάββατο 27/04/2024

ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Αντιστράτηγος Δεμέστιχας Πέτρος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας παραμένει ως ΣΑ/ΣΕΒΑΣ.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε στις 9 Μαρτίου 2022 στις τοποθετήσεις Αντιστράτηγων, την τοποθέτηση του Αντιστρατήγου Πέτρου Δεμέστιχα, ως ΣΑ/ΣΕΒΑΣ. Στις 15 Ιανουαρίου 2024 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη διατήρηση του Αντιστρατήγου Πέτρου Δεμέστιχα ως ΣΑ/ΣΕΒΑΣ.

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας πριν τοποθετηθεί ως Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ήταν Διοικητής 1ης Στρατιάς. Είχε αντικαταστήσει τον Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ ο οποίος αποστρατεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019 -ήταν Αρχηγός Στόλου- επανήλθε στην ενέργεια και ανέλαβε καθήκοντα ΣΑ/ΣΕΒΑΣ στις 15 Νοεμβρίου 2019.

Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου – ΣΕΒΑΣ

Η Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και διευθύνεται από τον Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο.

Ο Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) είναι ανώτατος Αξιωματικός, βαθμού Αντιστρατήγου ή αντίστοιχου των άλλων Κλάδων και εκπροσωπεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η οποία συνεδριάζει είτε σε Μόνιμη Σύνθεση (Military Committee in Permanent Session-MC/PS) είτε σε σύνθεση Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (MC in Chiefs of Staff Session -MC/CS). O ΣΑ/ΣΕΒΑΣ ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για την κατεύθυνση/ συντονισμό όλων των Ελλήνων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο Αρχηγείο του NATO.

ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας – Βιογραφικό

Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1963 στον Πειραιά. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1981 και αποφοίτησε το 1985 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι απόφοιτος του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) και του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ.

Το 1998 φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην 32 ΤΑΞ ΠΖΝ «ΜΟΡΑΒΑΣ», ενώ το 2000 τοποθετήθηκε ως Διοικητής του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).

Το 2001 διετέλεσε Αξιωματικός Εκπαιδεύσεως – Υποδιοικητής του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης στη Γερμανία. Το 2004 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου, ενώ το 2006 του Διοικητή της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών. Ακολούθως, το 2008 τοποθετήθηκε ως Επιτελάρχης στην 13 ΔΕΕ «ΙΕΡΟΣ ΛΟ-ΧΟΣ».

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2010, φοίτησε στη Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και με το πέρας της φοίτησης του τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στην 13 ΔΕΕ «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ». Το 2012 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Συντονιστή Επιτελείου στο Χερσαίο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Το 2013 προάγεται σε Ταξίαρχο και με την επιστροφή του το 2014 στην Ελλάδα τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής. Το 2015 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της 71ης Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ».

Το 2017 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται ως Επιτελάρχης – Υποδιοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ και στη συνέχεια, το 2018, ως Διοικητής της Ι Μ/Π «ΣΜΥΡΝΗ». Το 2019 τοποθετείται ως Επιτελάρχης στο ΓΕΕΘΑ.

Την 9 Μαρτίου 2020 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων «ΑΙΓΕΑΣ». Τον Μάρτιο 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε στις 9 Μαρτίου 2022 την τοποθέτηση του, ως ΣΑ/ΣΕΒΑΣ.

Στον Αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπομένων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνής Ασφάλεια» του Πανεπιστημίου Πλύμουθ της Αγγλίας. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και σε επίπεδο εργασίας Γερμανικά.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ