Δευτέρα 29/04/2024

Σαν Σήμερα 5 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1912 πραγματοποιείται η πρώτη αεροπορική αποστολή στο Μέτωπο Ηπείρου από τον Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση με αεροπλάνο Maurice Farman MF.7. Ο Μουτούσης αναγνωρίζει από χαμηλό ύψος την περιοχή μέχρι τα Ιωάννινα και προσβάλλει με βόμβες συγκεντρώσεις των Τούρκων, καθώς και τα οχυρά του Μπιζανίου.

Το 1942 το υπό γερμανική κατοχή εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Άρης» προσκρούει σε νάρκη και βυθίζεται στο λιμένα Bizerta της Τυνησίας. Το «Άρης», που είχε μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον Ελληνικό Στόλο στην Αλεξάνδρεια λόγω μικρής ταχύτητας και αιχμαλωτίσθηκε από τους Γερμανούς, που το ονόμασαν «Γκρατς» και το χρησιμοποιούσαν σε μεταφορές.

Το 1943 το αντιτορπιλικό «Αδρίας» καταπλέει στην Αλεξάνδρεια. Το αντιτορπιλικό «Αδρίας» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, χωρίς πλώρη, εισέρχεται στον λιμένα της Αλεξάνδρειας και γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από τον Συμμαχικό Στόλο.

Το 1956 ομάδα επτά αγωνιστών της ΕΟΚΑ οργανώνει ενέδρα κατά των Άγγλων κατακτητών στο Κόκκινο Φανάρι, μεταξύ Αμιάντου και Τροόδου. Υπήρξαν νεκροί και τραυματίες στην πλευρά των Βρετανών στρατιωτών, ενώ μεταξύ των Κυπρίων αγωνιστών δεν σημειώθηκαν απώλειες. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιείται η ανατίναξη του υποσταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού στον Καρβουνά από τετραμελή ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ