Σάββατο 27/04/2024

Σαν Σήμερα 31 Αυγούστου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 31 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1788 ο Λάμπρος Κατσώνης, με ελληνικά πλοία, καταναυμαχεί οθωμανική μοίρα κοντά στο νησί Κάρπαθο, την οποία τελικά τρέπει σε φυγή.

Το 1866 επαναστατικά σώματα Σφακιανών και Αποκορωνιωτών υπό τους οπλαρχηγούς Παπά Σήφη Μωράκη, Γεώργιο Τσελεπή ή Δασκαλογιάννη και Καβρόν, που πολιορκούν τις αιγυπτιακές δυνάμεις του Ισμαήλ Πασά, στις Βρύσες του Αποκόρωνα, τις υποχρεώνουν να συνθηκολογήσουν. Δύναμη 2.000 Τούρκων που πήγε να ενισχύσει τους πολιορκουμένους, αντιμετωπίζεται από 300 μαχητές από τον Αποκόρωνα και υποχρεώνεται να υποχωρήσει στα Χανιά.

Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου 1918, λίγο πριν τη γενική επίθεση στον χώρο της Μακεδονίας, οι 532 και 533 Μοίρες Αναγνωρίσεως και Βομβαρδισμού της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιούν φωτογραφήσεις – αναγνωρίσεις όλου του τομέα των επιχειρήσεων στο νέο μέτωπο.

Το 1923 ο Μουσολίνι με αφορμή τη δολοφονία στην Κακαβιά της Ηπείρου του Ιταλού Στρατηγού Tellini και τεσσάρων συνοδών του, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί ως μέρος τριεθνούς επιτροπής (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία) για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων, βομβάρδισε και κατέλαβε την Κέρκυρα. Το Σεπτέμβριο του 1923 ο Ιταλικός Στρατός αποχώρησε από την Κέρκυρα μετά από διακανονισμό μεταξύ ελληνικής και ιταλικής πλευράς.

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου 1956 τετραμελής ομάδα της ΕΟΚΑ απελευθερώνει με τολμηρή ενέργεια από το νοσοκομείο Λευκωσίας τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, που ήταν μεταξύ των «ειδικώς κρατουμένων προσώπων». Κατά την επιχείρηση αυτή σκοτώθηκαν οι Κυριάκος Κολοκάσης και Ιωνάς Νικολάου, ενώ τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σπύρος Κυριακού. Οι Νίκος Σαμψών και Γιωρκάτζης κατάφεραν να διαφύγουν.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ