Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 30 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1824 ο Ελληνικός Στόλος, με αρχηγό τον Γεώργιο Σαχτούρη, καταναυμαχεί τον Οθωμανικό Στόλο στα παράλια της Σάμου. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας οι Έλληνες συνέλαβαν τρία τουρκικά πλοία και βύθισαν πολλά άλλα. Οι απώλειες των Οθωμανών ήταν 12.000 άνδρες. Ο Οθωμανικός Στόλος υπέστη πανωλεθρία κατά την καταδίωξη του προς τις μικρασιατικές ακτές.

Το 1906 άτακτα τμήματα Βουλγάρων επιτίθενται εναντίον των ελληνικών σχολείων και εκκλησιών της Αγχιάλου και παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της και την παρουσία Χωροφυλακής, πυρπολούν μεγάλο μέρος της πόλεως. Ανάλογες καταστροφές έγιναν σε όλα τα κέντρα του Ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Το 1907 τμήμα του ανταρτικού σώματος του Δουμπιώτη, υπό τους Λοχίες Λούρο και Κορδίστα, διαλύει συμμορία κομιτατζήδων κοντά στη θέση Ξηροβούνι, ανάμεσα στο Ξηρολίβαδο και την Κουμαριά της περιοχής της Βέροιας και κατορθώνει να εξοντώσει τον αρχικομιτατζή Κασάπτσε, που ήταν εμπνευστής της παγιδεύσεως και του απαγχονισμού του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλος Άγρας).

Ψηφίζεται το 1918 ο νόμος 1485 «Περί Αεροπορίας», που καθόρισε νέο οργανωτικό σχήμα για τη Στρατιωτική Αεροπορία. Οι βασικές γραμμές του διατηρήθηκαν κατά την εξέλιξη του αεροπορικού κλάδου. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο η Αεροπορία περιελάμβανε το τμήμα Αεροπορίας, υπό τη Διεύθυνση Μηχανικού του Υπουργείου Στρατιωτικών και το Αεροπορικό Σώμα ως ιδιαίτερο σώμα στο στράτευμα με τη διοίκησή του, καθώς και τις μονάδες αυτής.

Σαν σήμερα 30 Ιουλίου 1947 συγκρότημα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στο χωριό Λάβαρα του Διδυμοτείχου και προβαίνει σε φόνους, απαγωγές κατοίκων, πυρπόληση σπιτιών και έργων κοινής ωφέλειας. Τμήματα του Εθνικού Στρατού τους ανάγκασαν σε υποχώρηση.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ