Παρασκευή 19/04/2024

Σαν Σήμερα 21 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1878, στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας, τακτικός ελληνικός στρατός από 24.000 άνδρες, τέσσερις πυροβολαρχίες και 300 ιππείς, υπό τον Αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, εισβάλλει χωρίς να κηρύξει πόλεμο, στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία με πρόσχημα να προστατεύσει τους επαναστατημένους Θεσσαλούς. Μέσα σε δύο μέρες κατέλαβε όλα τα χωριά μέχρι τον Δομοκό.

Το 1913 κατά την διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου, το υδροπλάνο Maurice Farman, με πλήρωμα τον Υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση ως χειριστή και τον Σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη ως παρατηρητή, πραγματοποιεί επιτυχή δοκιμαστική πτήση από τον Μούδρο (Λήμνος) μέχρι την Τένεδο. Κατόπιν αυτού αποφασίζεται η χρησιμοποίησή του για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις ναυτικές δυνάμεις των Οθωμανών στα Δαρδανέλια.

Το 1944 πραγματοποιήθηκε η απόβαση στο Άντζιο (Anzio) της Ιταλίας. Στην επιχείρηση αυτή του Συμμαχικού Στόλου έλαβαν μέρος τα αντιτορπιλικά ΚΡΗΤΗ και ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, καθώς και τα αρματαγωγά ΣΑΜΟΣ, ΛΗΜΝΟΣ και ΧΙΟΣ. Η απόβαση αυτή έγινε για να πλευροκοπηθεί η γραμμή αντίστασης των Γερμανών.

Το 1946 με πρωτοβουλία της ΕΣΣΔ κατατίθεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας, με τον ισχυρισμό ότι εκδηλώνει εχθρικές διαθέσεις εναντίον των γειτονικών της χωρών.

Το 1949, δύναμη περίπου 1.000 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται κατά του Λεωνιδίου της Αρκαδίας χωρίς αποτέλεσμα, και έχοντας στο πεδίο της μάχης 100 νεκρούς. Κατά τη μάχη που ακολούθησε στα υψώματα της ευρύτερης περιοχής του Λεωνιδίου, είχαν ακόμη 180 νεκρούς.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ