Τετάρτη 07/12/2022

Σαν Σήμερα 19 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

- Διαφήμιση -

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου.

Ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις, σκοτώθηκε το 1906 μαζί με τους άνδρες της ομάδας του στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων. Την ίδια μέρα, ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο μάχεται με οθωμανικές δυνάμεις και σκοτώνεται στα Όστιμα (Τρίγωνο) της περιοχής Κορεστίων.

Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου 1943 εναντίον της Σάμου και, καθώς η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

Σε επιχείρηση των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας ανακαλύπτεται κατόπιν προδοσίας το 1958 το κρησφύγετο του Κυριάκου Μάτση, τομεάρχη της ΕΟΚΑ στην Κερύνια. Στη μάχη που ακολούθησε στο Κάτω Δίκωμο, ο Μάτσης, αφού διέταξε τους συντρόφους του να παραδοθούν, έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

- Διαφήμιση -
❯ Τελευταία νέα
- Διαφήμιση -
AMYNA Network
Ειδήσεις