Πέμπτη 02/05/2024

Σαν Σήμερα 19 Νοεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1906 ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις, σκοτώθηκε μαζί με τους άνδρες της ομάδας του στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων. Την ίδια μέρα, ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο μάχεται με οθωμανικές δυνάμεις και σκοτώνεται στα Όστιμα (Τρίγωνο) της περιοχής Κορεστίων.

Το 1943 γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου και, καθώς η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

Το 1958 ανακαλύπτεται σε επιχείρηση των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας, κατόπιν προδοσίας, το κρησφύγετο του Κυριάκου Μάτση, τομεάρχη της ΕΟΚΑ στην Κερύνια. Στη μάχη που ακολούθησε στο Κάτω Δίκωμο, ο Μάτσης, αφού διέταξε τους συντρόφους του να παραδοθούν, έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ