Δευτέρα 29/04/2024

Σειρήνες Συναγερμού: Τί πρέπει να κάνουν οι πολίτες; – Πού είναι τα καταφύγια στην Ελλάδα;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι Σειρήνες Συναγερμού ηχούν δοκιμαστικά κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης ημέρας στα πλαίσια συνήθως της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ.

Σύμφωνα με την κακώς εννοούμενη ελληνική νοοτροπία/πραγματικότητα, όλα θα χαρακτηρίζονται ως επιτυχημένα. Είναι όμως επιτυχημένη η δοκιμαστική ενεργοποίηση των Σειρήνων Συναγερμού;

Πρώτα απ’όλα πρέπει να ορίσουμε την επιτυχία. Επιτυχία είναι μόνο η ήχηση των σειρήνων ή συνάμα και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν σε πραγματικό περιστατικό;

Οι πολίτες τί πρέπει να κάνουν; Πρέπει να πάνε κάπου και εάν ναι πού; Υπάρχουν καταφύγια στις πόλεις και εάν ναι, πού είναι; Επαρκούν για τον πληθυσμό των μεγάλων πόλεων;

Αν γκουγκλάρετε στην Ελλάδα, δηλ. ψάξετε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο, για το τί είναι η Πολιτική Άμυνα, πού βρίσκονται τα καταφύγια κ.λπ., τα αποτελέσματα αναζήτησης θα σας οδηγήσουν σε κυπριακούς οργανισμούς και ΜΜΕ. Φυσικό θα πείτε, η Κύπρος έχει πιο έντονη την απειλή τουρκικής αεροπορικής επίθεσης από ότι η Ελλάδα. Η μοναδική ιστοσελίδα στην Ελλάδα που απαντάει σε ερωτήματα είναι αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πού υπάρχουν καταφύγια στην Ελλάδα;

Καταφύγια προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν στην Ελλάδα. Η ακριβής θέση τους είναι απόρρητη για ευνόητους λόγους πχ δολιοφθορά, λεηλασία. Αυτά τα καταφύγια, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από ανοιχτές πηγές, εκτιμούμε ότι είναι αδύνατο να μπορούν να φιλοξενήσουν όλο τον πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες που θα πάνε σε ένα δημόσιο καταφύγιο πρέπει να πάρουν μαζί τους κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, πρόχειρο φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό φακό.

Τί πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση συναγερμού εάν είμαστε στο σπίτι;

Μόλις θα ακούσετε σειρήνα συναγερμού για επικείμενη αεροπορική επίθεση, πρώτα από όλα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας!

Φυλαχτείτε στον πλησιέστερο σε εσάς χώρο, που προσφέρεται για προστασία. Αυτός μπορεί να είναι, το υπόγειο ή κάτω από τις σκάλες ή στα δωμάτια με διπλή ταράτσα (πατάρι από οπλισμένο σκυρόδεμα), όπως είναι ο λουτροκαμπινές. Τονίζεται ότι, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα γιατί σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, θα εγκλωβιστείτε. Κατεβείτε στο ισόγειο εάν μένετε σε πολυκατοικία.

Αποφύγετε να βρίσκεστε απέναντι από εξωτερικά παράθυρα, πόρτες ή κοντά σε τζάμια καθώς υπάρχει πιθανότητα σε περίπτωση βομβαρδισμού να τραυματιστείτε από θραύσματα ή σπασμένα τζάμια. Τονίζεται ότι, το ωστικό κύμα από μια έκρηξη μπορεί να σπάσει τα τζάμια.

Μη βγαίνετε από το χώρο προστασίας σας, αν δεν σημάνει λήξη συναγερμού.

Τί πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση συναγερμού εάν είμαστε έξω;

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, σταματήστε στην άκρη του δρόμου, κατεβείτε αμέσως και προφυλαχθείτε όπου μπορείτε. Μην σταματήσετε κοντά σε διασταυρώσεις ή στενούς δρόμους, για να κινούνται ελεύθερα τα αυτοκίνητα των διαφόρων Υπηρεσιών. Μην παρατάτε όπου να’ναι το αυτοκίνητο!

Απομακρυνθείτε από οικήματα ή τοίχους ή τζαμαρίες καταστημάτων, γιατί κινδυνεύετε από ενδεχόμενη κατάρρευση τους.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε να έχετε πάντα μαζί σας μια πηγή φωτός (φακό, κινητό τηλέφωνο, κερί και σπίρτα) διότι μπορεί να εφαρμοστεί συσκότιση ή να “κοπεί” το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τονίζεται ότι, πρέπει να παρακολουθείτε, να εμπιστεύεστε και να υπακούτε μόνο στις οδηγίες που δίδονται μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και από τους επίσημους λογαριασμούς αυτών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ