Παρασκευή 17/05/2024

Σαν Σήμερα 4 Οκτωβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1908 δολοφονείται ο Οπλαρχηγός Παύλος Ρακοβίτης μέσα στο χωριό του από τους Νεότουρκους μετά τη λήξη του Μακεδονικού αγώνα και την παροχή αμνηστίας. Τη δολοφονία αυτή ακολούθησαν οι δολοφονίες του Πέτρου Περδίκα στις 13/10/1908 στη Σιάτιστα, του Γκόνου Γιώτα στα Γιαννιτσά, του Γεωργίου Κραισκάκη στη Στρώμνιτσα και άλλων. Μ΄αυτές οι Νεότουρκοι απέβλεπαν στην εξόντωση όλων των σημαντικών στελεχών και Οπλαρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα.

Το 1916 οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Λεσκοβίκι και ολοκληρώνουν την ιταλική κατοχή στη Βόρεια Ήπειρο, από την οποία είχε στο μεταξύ αποχωρήσει ο Ελληνικός στρατός με διαταγή των Αθηνών. Σ΄ολόκληρη την περιοχή που καταλήφθηκε, οι Ιταλοί κατάργησαν κάθε ελληνική πολιτική, εκπαιδευτική και εκκλησιαστική Αρχή, προσπαθώντας να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα της Βόρειας Ηπείρου.

Το 1943 φάλαγγα 600 Γερμανών με 5 πυροβόλα και άρματα κινείται προς Νεστόριο και συγκρούεται με ελαφρά τμήματα της ΙΧ μεραρχίας του ΕΛΑΣ, τα οποία αναγκάζονται να συμπτυχθούν στη Λάγγα και να δώσουν μάχη στις 5 Οκτωβρίου. Κατά τη μάχη οι Γερμανοί χτυπήθηκαν κατά μέτωπο και από τα πλευρά και τελικά αποσύρθηκαν με 8 νεκρούς και 17 τραυματίες. Οι αντάρτες είχαν 1 νεκρό και 7 τραυματίες.

Το 1944 η ιταλική φρουρά της Σάμου, δυνάμεως 1.000 ανδρών παραδίνεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ