Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 21 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 630 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φλάβιος Ηράκλειος, μετά από νικηφόρους αγώνες, επαναφέρει στα Ιεροσόλυμα τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο είχαν αρπάξει οι Πέρσες κατά τους διαφόρους αγώνες που είχαν προηγηθεί.

Το 1770 Ρώσοι, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Πέτρο Δολκορούκωφ, και Μανιάτες, υπό τον Παναγιώτη Μπενάκη, εκδιώκουν τους Οθωμανούς και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία.

Το 1800 υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την οποία τα νησιά του Ιονίου θα αποτελούν στο εξής την «Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων» με Κυβέρνηση από προκρίτους του τόπου, αλλά υπό την προστασία της Πύλης.

Το 1821 δύναμη από περίπου 600 Έλληνες με αρχηγούς τους Πετμεζαίους, τον Ασημάκη Φωτήλα, τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τον Νικόλαο Σολιώτη επιτίθεται κατά των Τούρκων στην περιοχή Καλαβρύτων και αναγκάζει τον Διοικητή Ιμπραήμ πασά Αρναούτογλου της Τουρκικής Φρουράς να παραδώσει την πόλη.

το 1827 δύναμη ελληνικού Ιππικού, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, συγκρούεται με τις δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στη Μονή Δαφνίου της Αττικής. Η μάχη αυτή, παρά τις απώλειες και των δύο αντιπάλων, έληξε χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Το 1854 Ελληνικές δυνάμεις, υπό τους Κίτσο Τζαβέλα, Αθανάσιο Πετμεζά και Κωνσταντίνο Πλαπούτα, επιτίθενται στη θέση Προφήτης Ηλίας της Άρτας, εναντίον των αντρών του Φουάτ Πασά (Fuat pasha), έκτακτου επίτροπου της Πύλης για την περιοχή της Ηπείρου και της Αλβανίας. Μετά από σκληρό αγώνα λίγων ημερών οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην Άρτα.

Το 1878 Ελληνικά επαναστατικά σώματα υπό τους Ζούρκα, Λελούδα και Φαρμάκη συγκρούονται με τους Τούρκους στις περιοχές Ματαράγκας και Πετρομαγούλας της Θεσσαλίας. Στις μάχες που έγιναν εκεί οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Ματαράγκα, χωρίς να κατορθώσουν όμως να διώξουν τους επαναστάτες από τη γύρω οχυρή περιοχή.

Το 1956 στο χωριό Βασίλεια της επαρχίας Κερύνειας γίνονται συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, στις οποίες τραυματίζονται δέκα Έλληνες και εννέα Τούρκοι. Ακολουθούν διαδηλώσεις Τούρκων στη Λευκωσία με αποτέλεσμα να προκληθούν τραυματισμοί και ζημιές σε ελληνικές περιουσίες.

Το 1957 σκοτώνεται σε ενέδρα των Άγγλων στο χωριό Ορά της Κύπρου ο 18χρονος Πετράκης Κυπριανού, που από τα μαθητικά του χρόνια είχε αναπτύξει έντονη πατριωτική δράση.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ