Δευτέρα 06/05/2024

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1774 υπογράφεται η Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με βαρείς όρους για την δεύτερη, μερικοί από τους οποίους ευνοούν τον Ελληνισμό.

Με τη συνθήκη η Ρωσία είχε τη δυνατότητα υπεράσπισης των Ορθοδόξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός που επέτρεπε στην Ορθόδοξη Εκκλησία να εντείνει το έργο της για την εθνεγερσία. Αναγνωριζόταν επίσης η ελεύθερη ναυσιπλοΐα των Ρώσων στα τουρκικά ύδατα, με συνέπεια τη δυνατότητα αναπτύξεως του ελληνικού εμπορικού ναυτικού με ρωσική σημαία, καθώς και η αυτονομία των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, όπου προετοιμάστηκε ο αγώνας της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Τούρκοι ενεργούν γενική επίθεση εναντίον του Μεσολογγίου με 2.400 άνδρες, υπό τον Κιουταχή. Παρά τη μεγάλη τους προσπάθεια δεν κατορθώνουν να καταλάβουν την πόλη και αναγκάζονται να αποχωρήσουν. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 1.500 νεκροί, ενώ των Ελλήνων 20 νεκροί και τραυματίες.

Το 1907 συστήνεται το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Το ΓΕΝ συστάθηκε αρχικά επί Βασιλέως Γεωργίου Α’ με νόμο της 21ης Ιουλίου του 1907 και στην συνέχεια τη 12η Νοεμβρίου του ίδιου έτους με έκδοση Βασιλικού Διατάγματος κυρώθηκε ο πρώτος οργανισμός του.

Το 1934 τρία αεροσκάφη Hawker Horsley II απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Τατοΐου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το “Γύρο των Βαλκανικών Πρωτευουσών“, μέσα στο πνεύμα του αεροπορικού ανταγωνισμού της εποχής. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Αντισμήναρχος Γεώργιος Θέμελης (μετέπειτα Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας) και χειριστές οι Σμηναγοί Παύλος Σαχτούρης, Γεώργιος Φραγγίστας και Χαράλαμπος Ποταμιάνος, καθώς και ο Υποσμηναγός Ξενοφών Βαρβαρέσσος. Συμμετείχαν επίσης τρεις τεχνικοί και έξι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου Αεροναυτιλίας. Πρώτος σταθμός ήταν η Κωνσταντινούπολη.

Το 1943 λαμβάνει χώρα συμπλοκή του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ (κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας) με τρεις εχθρικές τορπιλακάτους έξω από το λιμάνι της Augusta. Πολλοί ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες στο πλοίο.

Το 1960 κλιμάκιο δύο αεροσκαφών C-47 Dakota αρχίζει τις αποστολές μεταφοράς των ομογενών από τις επαναστατημένες περιοχές του Κονγκό σε ασφαλή εδάφη γειτονικών χωρών, στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIKOM. Η επιχείρηση διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 1960.

Γενίκευση επιχειρήσεων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Διαδοχικές προσπάθειες ΕΛΔΥΚ για κατάληψη του τουρκοκυπριακού θύλακα στο Κιόνελλι. Αρχική κατάληψη υψώματος Κοτζάκαγια από την 31ΜΚ και του υψώματος Πετρομούθκια από την 33ΜΚ, που τελικά εγκαταλείφθηκε. Αποτυχία της 32ΜΚ να καταλάβει το ύψωμα της Άσπρης Μούττης, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να διατηρήσουν τη διάβαση Μπογαζιού.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ