Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 20 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 ο Χιλίαρχος Αθανάσιος Καρπενησιώτης με ολιγάριθμους Έλληνες επαναστάτες από το Γαλάτσι της Ρουμανίας καίνε τη γέφυρα του ποταμού Σερέτη, στο δρόμο προς τη Βράιλα κοντά στο χωριό Βαντένι, ενώ περνούσαν 1.000 Οθωμανοί, εμπροσθοφυλακή της δυνάμεως που βάδιζε για να καταλάβει το Γαλάτσι.

Σαν σήμερα 20 Απριλίου 1941, Κυριακή του Πάσχα:

  • Το αντιτορπιλικό ΨΑΡΑ δέχεται την γερμανική αεροπορική επίθεση στον κόλπο των Μεγάρων. Το πλοίο πριν βυθιστεί καταρρίπτει τρία γερμανικά αεροσκάφη. Οι επιζώντες, εκτός του Υπάρχου, ακολούθησαν τον Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Κώνστα στην Αλεξάνδρεια για να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Άξονα.
  • Αποπλέει από το Ναύπλιο με προορισμό την Κρήτη, βάσει των σχεδίων διαφυγής, το ακτοπλοϊκό «Αλμπέρτα», που διατέθηκε από το ΓΕΝ, με τους μαθητές του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ιπτάμενων, το οποίο συγκροτήθηκε όταν ανεστάλη η λειτουργία της Σχολής Αεροπορίας.
  • Υπογράφεται, στο Βοτονόσι της Ηπείρου (κοντά στο Μέτσοβο), το Πρωτόκολλο Συνθηκολόγησης του Ελληνικού Στρατού (Ηπείρου), μεταξύ του Γεωργίου Τσολάκογλου και του Γερμανού Στρατηγού Γιόζεφ Nτήτριχ, χωρίς την έγκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το 1943 υψώνεται η Ελληνική Σημαία στην τοποθεσία Λυκοχώρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδας και γίνεται η επίσημη τελετή της ορκομωσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό, πρόεδρο της Οργάνωσης “Εθνική και Κοινωνική Αλληλεγγύη” (ΕΚΚΑ) με έδρα την Αθήνα. Τον πυρήνα του Συντάγματος αποτέλεσαν οι αξιωματικοί και οπλίτες της Οργάνωσης “Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός” (ΕΑΣ) που είχε συσταθεί από αξιωματικούς της περιοχής αυτής από τους πρώτους μήνες της Κατοχής, με σκοπό τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας.

Το 1948 δύναμη ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στον Σταθμό Χωροφυλακής και στον σιδηροδρομικό σταθμό Άγρας της Έδεσσας, κανονιοβολεί την πόλη της Έδεσσας, ανατινάζει γέφυρα στην αμαξιτή οδό Αριδαίας – Έδεσσας και λεηλατεί τα χωριά Νέος Πρόδρομος της Έδεσσας και Ζαχαράτο του Κιλκίς.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ