Τετάρτη 15/05/2024

Σαν Σήμερα 2 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 2 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1897, κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο, οι ελληνικές δυνάμεις του Αρχηγείου Ηπείρου, που αμύνονταν στην περιοχή Γριμπόβου, βόρεια της Άρτας, μετά από σφοδρές επιθέσεις υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων υπό τον Οσμάν Πασά, αναγκάζονται να συμπτυχθούν προς την Άρτα.

Σαν σήμερα 2 Μαΐου 1919 κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία:

  • Το πρώτο αεροπλάνο της Ναυτικής Αεροπορίας (με χειριστή τον Σημαιοφόρο Παντελή Παντέλογλου και παρατηρητή τον Δόκιμο Αεροπόρο Θεοφάνη Πιερίδη), προερχόμενο από την Αεροπορική Βάση Μούδρου, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Παραδείσου της Μικράς Ασίας. Την ίδια μέρα αεροσκάφη Breguet 14 της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων εκτελούν αναγνώριση των κινήσεων και συγκεντρώσεων του εχθρού, καθώς και της δημόσιας οδού από την Κιουτάχεια μέχρι το Χατζήκιοϊ. Οι πληροφορίες που αποκομίστηκαν ήταν σημαντικότατες, γιατί η Στρατιά για πρώτη φορά ενημερωνόταν για την ισχυρή οργάνωση των Τούρκων στην περιοχή αυτή.
  • Η Ι Μεραρχία (4ο, 5ο και 1/38 Συντάγματα Ευζώνων) μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την περιοχή Καβάλας – Ελευθερών και αποβιβάστηκε στη Σμύρνη με συμμαχική εντολή που εξασφαλίστηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού. Η απόβαση έγινε με άμεσο σκοπό τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου (17/30 Οκτωβρίου 1918) και για να προστατευτούν οι μειονοτικοί πληθυσμοί της περιοχής μέχρι να υπογραφεί η τελική συνθήκη ειρήνης. Κύριος, όμως, σκοπός της εκστρατείας ήταν η απελευθέρωση των συμπαγών ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και η εξασφάλιση μόνιμης συνθήκης για το μέλλον τους. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχτηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια, ύστερα από την οργανωμένη αντίδραση του τουρκικού πληθυσμού.

Το 1942 πραγματοποιείται από αεροσκάφη Blenhein της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού (13ης ΜΕΒ) η πρώτη αποστολή ανθυποβρυχιακής συνοδείας νηοπομπής υπό την ονομασία MASTER, στη θαλάσσια περιοχή El Daba μέχρι την Αλεξάνδρεια.

Το 1945 βυθίζεται το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ, με Κυβερνήτη τον έφεδρο Ανθυποπλοίαρχο Δ. Βογιατζή, βόρεια της Άκρας Ζούρβα της Ύδρας κατά την προσπάθεια εκκαθαρίσεως των θαλασσίων εμπορικών οδών της περιοχής.

Το 1945 δύναμη 220 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Φώτιο Μεσσηνόπουλο και τον Βρετανό Αντισυνταγματάρχη Λεμπραίκ, καταλαμβάνει τη Ρόδο και προξενεί σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Απώλειες, 31 Γερμανοί και 23 Ιταλοί αιχμάλωτοι.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ