Δευτέρα 06/05/2024

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Ισχυρή οθωμανική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα το 1821 και υποχρεώνει τους Έλληνες, υπό τον Λιβέρη Λιβερόπουλο, να λύσουν την πολιορκία της Ακρόπολης και να καταφύγουν στην Αίγινα και τη Σαλαμίνα.

Το Μικτό Αεροπορικό Απόσπασμα Φιλαδέλφειας, ενόψει της αντεπίθεσης των ελληνικών στρατευμάτων, πραγματοποιεί με αεροσκάφος Breguet 14 την πρώτη του πολεμική πτήση σαν σήμερα 19 Ιουλίου 1920, με αποστολή τον βομβαρδισμό του Ντεμιρτζί και την αναγνώριση των φίλιων και εχθρικών μονάδων.

Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, αφού ενισχύθηκε από τη Μεραρχία Σμύρνης, προελαύνει και καταλαμβάνει σαν σήμερα 19 Ιουλίου 1920 όλη την Ανατολική Θράκη, εκτός από μικρή περιοχή ανατολικά της Τσατάλτζας, και τη Χερσόνησο της Καλλίπολης.

Φάλαγγα από 13 αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν περίπου 200 Γερμανοί, πέφτει σε ενέδρα του 1ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), στη θέση Μανούσου έξω από το χωριό Χώρα Μεσσηνίας σαν σήμερα 19 Ιουλίου 1944. Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στη μάχη που ακολούθησε φονεύονται περίπου 150 Γερμανοί και συλλαμβάνονται 12 αιχμάλωτοι. Από πλευράς Ελλήνων οι απώλειες ήταν 18 νεκροί μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής του Τάγματος Ηλίας Σφακιανάκης. Την επόμενη μέρα οι Γερμανοί σε αντίποινα καίνε αρκετά σπίτια στα χωριά Χώρα και Αγορελίτσα και σκοτώνουν όσους από τους κατοίκους δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ