Δευτέρα 06/05/2024

Σαν Σήμερα 17 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1825 Ελληνική δύναμη από 1.500 άνδρες, υπό τους Κ. Μπότσαρη, Γ. Δράκο, Γιώτη Δαγκλή, Διαμαντή Ζέρβα, Γιάννη Γκούρα και Χρ. Περραιβό, δέχεται επίθεση κοντά στη Μονή του Προφήτη Ηλία (κοντά στα Σάλωνα) από 7.000 τουρκαλβανούς υπό τον Σούλτσα Κόρτσα. Οι Έλληνες αντεπιτίθενται και αναγκάζουν τον εχθρό σε άτακτη φυγή, εγκαταλείποντας 73 νεκρούς στο πεδίο της μάχης.

Το 1912 οι κάτοικοι της Ικαρίας, υπό τον Ιωάννη Μαλαχία, διώχνουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την «Ικαριακή Πολιτεία», η οποία διατηρήθηκε μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 1912, οπότε έφτασε εκεί άγημα του Ελληνικού Στόλου και ύψωσε την Ελληνική Σημαία.

Το 1913 πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία εκ μέρους της Ελλάδας μετέχει ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση αποφασίστηκε πενθήμερη αναστολή των εχθροπραξιών, η οποία θα άρχιζε από το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου 1913. Η ανακωχή αυτή, πριν τη λήξη της, παρατάθηκε για αόριστο χρόνο. Έτσι, οι πολεμικές επιχειρήσεις του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου τερματίστηκαν οριστικά το μεσημέρι της 18ης Ιουλίου 1913.

Το 1941 αποφασίζεται από το Υπουργείο Αεροπορίας (Μέση Ανατολή) η σύσταση της Ανωτέρας Διοικήσεως Αεροπορίας (ΑΔΑ), σε αντικατάσταση των αντίστοιχων Διοικήσεων Στρατού και Ναυτικού, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και παρακολούθηση των δημιουργούμενων Ελληνικών Τμημάτων. Προσωρινή έδρα της ΑΔΑ ορίζεται το Κάιρο.

Το 1945 ο Ιερός Λόχος, μετά από ηρωικούς αγώνες και επιτυχίες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Το 1953 το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας (ΕΚΣΕ) αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στην τοποθεσία βορειοδυτικά του Sungam ni της Κορέας.

Το 1956 οι δυνάμεις ασφαλείας των Βρετανών στη Κύπρο ενισχύονται με τη μεταφορά από την Ιορδανία της 16ης Βρετανικής Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών. Ο τελευταίος Βρετανός Κυβερνήτης Sir Hugh Foot παίρνει αυστηρότερα μέτρα και μεταξύ άλλων επιβάλλει κατ’ οίκον περιορισμό από τις 1900 μέχρι τις 0430, ενώ ταυτόχρονα γίνονται περισσότερες από 2.000 συλλήψεις.

Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στην UNIKOM (Κονγκό) κλιμάκιο δύο αεροσκαφών C-47 Dakota της 355 Μοίρας Μεταφορών, με προσωπικό 24 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Salisbury της Νότιας Ροδεσίας. Σκοπός της αποστολής που έληξε στις 31 Ιουλίου 1960 είναι η μεταφορά των ομογενών από τις επαναστατημένες περιοχές του Κονγκό σε άλλες ασφαλείς.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ