Παρασκευή 03/05/2024

Σαν Σήμερα 16 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώνονται στο χωριό Τσίμοβα (Αρεόπολη) της Λακωνίας και υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως, που ευλογήθηκε από τους ιερείς του «Ταξιάρχη». Όλοι τους ορκίζονται «Ελευθερία ή Θάνατος».

Το 1825 λαμβάνουν χώρα σκληρές μάχες στην τοποθεσία Σχοινόλακα της Πυλίας ανάμεσα στις τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις του Ιμπραήμ και τους άνδρες του Αναστάσιου Καρατάσου. Οι Έλληνες κατόρθωσαν τελικά να τρέψουν σε φυγή τον εχθρό, που εγκατέλειψε στο πεδίο της μάχης μεγάλο αριθμό νεκρών και λογχοφόρα όπλα, τα οποία ο Καρατάσος μετά τη νίκη έστειλε τρόπαια στην Τριπολιτσά.

Το 1826 ο Ομέρ Πασάς, με 4.000 Τούρκους, προσβάλλει τις ελληνικές δυνάμεις τακτικού στρατού υπό τον Γάλλο φιλέλληνα Κάρολο Φαβιέρο, που είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή Λυκόρεμα της Καρύστου. Μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις πέντε ημερών, οι Έλληνες απομάκρυναν τον εχθρό, προκαλώντας του σοβαρές απώλειες.

Το 1878 ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν στο Βόλο, συγκρούονται με 2.000 περίπου Έλληνες επαναστάτες στην περιοχή της Μακρυνίτσας του Πηλίου. Ταυτόχρονα ο Οθωμανικός Στόλος υπό τον Ναύαρχο Χόβαρτ Πασά, (Charles Hobart) αποκλείει τις ακτές του Πηλίου. Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Μακρυνίτσα και σκοτώνουν πολλούς από τους κατοίκους της.

Το 1941 ο Ιταλικός Στρατός, μετά την αποτυχία της εαρινής επίθεσης στη Βόρειο Ήπειρο, αναδιπλώνεται στις αρχικές του θέσεις.

Το 1947 ομάδα 40 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στη Δάφνη της Νιγρίτας, απομονώνει τη δύναμη της Χωροφυλακής, λεηλατεί, πυρπολεί οικίες και στρατολογεί με τη βία γυναίκες και παιδιά.

Το 1948 τμήματα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλουν τις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα από τον άμαχο πληθυσμό.

Το 1951 το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας (ΕΚΣΕ), με υποστήριξη αμερικανικών αρμάτων και της Αμερικανικής Αεροπορίας, επιτίθεται και καταλαμβάνει το συγκρότημα των υψωμάτων 325, κοντά στον ποταμό HongchonHan της Κορέας και προκαλεί τα εγκωμιαστικά σχόλια της 8ης Αμερικανικής Στρατιάς, του διεθνή τύπου και των ραδιοφωνικών σταθμών του Δυτικού Κόσμου.

Το 1956 πολυμελής αντάρτικη ομάδα της ΕΟΚΑ, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Αυξεντίου, στήνει ενέδρα σε δύο στρατιωτικά οχήματα των Άγγλων στο δρόμο Χανδριών Αγρού κοντά στο χωριό Χανδριά, κατά την οποία φονεύεται ο αγωνιστής Χρίστος Τσιάρτας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ