Δευτέρα 29/04/2024

Σαν Σήμερα 14 Ιουνίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Ιουνίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 ο Πασάς των Χανίων στέλνει εναντίον του Οπλαρχηγού Ιωάννη Παπαδογιωργάκη 60 γενίτσαρους με αρχηγό τον Ιμπραήμ Ταμπουρατζή. Οι Οπλαρχηγοί Χάγης, Παπαδογιωργάκης, Παπανδρέας και Σήφακας (Σήφης Κωνσταντουδάκης) διώχνουν τους Τούρκους από την Κεραμειά των Χανίων στο χωριό Λούλο, όπου οι τελευταίοι προβάλλουν αντίσταση. Οι Έλληνες, αφού ενισχύθηκαν από τον Οπλαρχηγό της Ακροπόλεως Μανούσο Βαρδουλάκη, ανάγκασαν τους Τούρκους να υποχωρήσουν στα Χανιά, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 18 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αρχηγός τους.

Το 1907 τα ανταρτικά σώματα των Ανθυπολοχαγών Δημητρίου Παπαβιέρου, Θειάφη (Φλάμπουρα) και Γρηγόρη Φαληρέα, που βρίσκονταν στα υψώματα Σούμπρετς και Βέρμπιστα της περιοχής Βίτσι, δέχονται επίθεση μετά από κυκλωτική ενέργεια, από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Οι Έλληνες αντάρτες, μετά από σκληρή μάχη, κατάφεραν να διαφύγουν, αφού προξένησαν στους Τούρκους σημαντικές απώλειες.

Το 1942 το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Αθανάσιο Σπανίδη βυθίζει στο Πόρτο Κάγιο αγκυροβολημένο ιστιοφόρο εβδομήντα τόνων. Η κατάληψη του ιστιοφόρου έγινε με λέμβο στην οποία ήταν επικεφαλής ο Ανθυποπλοίαρχος Δημήτριος Τρουπάκης. Ο Τρουπάκης οδήγησε το ιστιοφόρο έξω από τον λιμένα όπου το καταβύθισε με εμβολισμό ο αναμένων «Παπανικολής».

Σαν σήμερα 14 Ιουνίου 1948 η επιχείρηση ΚΟΡΩΝΙΣ από δυνάμεις του Εθνικού Στρατού για την κατάληψη της ισχυρά οργανωμένης από τον “Δημοκρατικό Στρατό” αμυντικής τοποθεσίας του Γράμμου. Η πρώτη φάση της επιχείρησης έληξε στις 20 Ιουνίου και επιτεύχθηκε μερική περίσχεση της τοποθεσίας. Την επομένη, άρχισε η δεύτερη φάση, με δυνάμεις των Α’ και Β’ Σωμάτων Στρατού, η οποία έληξε στις 22 Αυγούστου με την κατάληψη ολόκληρης της τοποθεσίας. Ο αριθμός των ενόπλων συμμοριτών του “Δημοκρατικού Στρατού” ανερχόταν σε 10.000 έως 15.000 περίπου, που τελικά διέφυγαν προς την Αλβανία και το Βίτσι. Οι απώλειες του Εθνικού Στρατού ανήλθαν σε 63 αξιωματικούς και 729 οπλίτες νεκρούς, 309 αξιωματικούς και 4.776 οπλίτες τραυματίες, καθώς και 70 αγνοουμένους.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ