Σάββατο 04/05/2024

Σαν Σήμερα 12 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1159 ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μανουήλ Α Κομνηνός νικά τους Τούρκους και καταλαμβάνει την Αντιόχεια.

Το 1453 ο Οθωμανικός Στόλος του Μωάμεθ Β του Πορθητή αγκυροβολεί στο Διπλοκόνιο (ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου) και από εκεί βάλλει κατά της Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1820 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Α, αναλαμβάνει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας.

Το 1821 κήρυξαν την επανάσταση τα Ψαρά, τα οποία αμέσως με τον καταδρομικό στολίσκο τους προέβησαν σε επιδρομές εναντίον των τουρκικών παραλίων. Με αυτές τις επιδρομές απέκοψαν τις μεταφορές των Τούρκων από την Μ. Ασία και από τη Θράκη προς την Πελοπόννησο, κυρίευσαν πυροβόλα από επάκτιο φρούριο και πολεμικά με τα οποία οχύρωσαν την πόλη τους, βοήθησαν στην εξέγερση των παραλίων πόλεων Χαλκιδικής και Πηλίου και προσέφεραν βοήθεια στην επαναστατημένη Κασσάνδρα.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις του Αρχηγείου Θεσσαλίας συμπτύσσονται νότια της Λάρισας και εγκαθίστανται στην αμυντική γραμμή Φαρσάλων – Βελεστίνου.

Το 1907 ο Οπλαρχηγός Φιωτάκης Παναγιώτης, από τον Γαλατά Χανίων, κυκλώνεται από οθωμανικές δυνάμεις, μετά από προδοσία των Βουλγάρων, στη Μονή Παραλόβου (στην καμπή του Εριγώνα ποταμού, της περιοχής Μοριχόβου). Μετά από ηρωική αντίσταση, οι άντρες της ομάδας του εξοντώνονται, ενώ ο ίδιος αφού εξάντλησε και το τελευταίο φυσίγγιό του αυτοκτονεί για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος.

Το 1941 βυθίζεται το πλωτό νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΗ κατά τη διάρκεια γερμανικής επιδρομής στον όρμο του Καφηρέως. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος.

Εξαιτίας της απειλής, που προκλήθηκε από την εισβολή του Γερμανικού στρατού στη Γιουγκοσλαβία και δημιούργησε κινδύνους στα πλευρά και τα νώτα του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο, αρχίζει η σύμπτυξη από τη νύχτα 12/13 Απριλίου 1941 των δυνάμεων του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (XVI, X, IX, XIII Μεραρχίες Πεζικού) από το υψίπεδο Κορυτσάς και από τη νύχτα της 13/14 του Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου (III, VIII, II, IV, V, XVII, VI, XV Μεραρχίες Πεζικού) από τις περιοχές Μόγλιτσας – Μπούμπεσι – Τρεμπεσίνας – Τεπελενίου – Χειμάρρας, προς την τελική τοποθεσία Ελληνοαλβανική μεθόριος (Μέρτζανη – Σμόλικας – Bασιλίτσα – Όρλιακας – Bενέτικος ποταμός).

Το 1948, έφιππο τμήμα ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στην Ερέτρεια Φαρσάλων και απαγάγει 15 άτομα, τα οποία κατόρθωσαν να απελευθερώσουν οι δυνάμεις των αμυνομένων. Απέσπασαν επίσης ζώα, είδη ρουχισμού και τρόφιμα.

Στις 12 Απριλίου 2018, ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος έχασε τη ζωή του όταν το μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ