Δευτέρα 29/04/2024

Σαν Σήμερα 10 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1905 στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Κρήτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με 600 άνδρες, καταφεύγει στο χωριό Θέρισος των Χανίων και εκδίδει προκήρυξη με την οποία κηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.

Το 1921 αρχίζουν συνδυασμένες επιχειρήσεις του Γ’ Σώματος Στρατού από την Προύσα προς το Δορύλαιο και του Α΄ Σώματος Στρατού από το Ουσάκ προς το Αφιόν Καραχισάρ, με σκοπό τη συντριβή των τουρκικών δυνάμεων. Επειδή δεν πέτυχαν όμως το σκοπό τους, το Γ’ Σώμα Στρατού επανέρχεται μέχρι τις 23 Μαρτίου στις αρχικές του θέσεις και το Α΄ Σώμα Στρατού μέχρι την 31η Μαρτίου στην τοποθεσία Τουμλού Μπουνάρ. Οι χερσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζονται από την Γ’ Μοίρα της Στρατιωτικής Αεροπορίας, η οποία εδρεύει στο αεροδρόμιο της Προύσας με αεροσκάφη Βreguet 14.

Το 1923 βυθίζεται το βοηθητικό πλοίο “Αλέξανδρος Ζ'” . Το επίτακτο ναυαγοσωστικό της εταιρείας Ζαλοκώστα, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά προσωπικού μεταξύ Πειραιά-Ναυστάθμου, «Αλέξανδρος Ζ’» εξαιτίας αιφνίδιας κακοκαιρίας ανατράπηκε έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Ήταν από τα μεγαλύτερα εν καιρώ ειρήνης δυστυχήματα του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο πνίγηκαν συνολικά 297 άτομα.

Το 1943 στο Κσαρ-Ριλάν (Ksar Rillan) της Τυνησίας, Γάλλοι, Βρετανοί και Έλληνες καταδρομείς αποκρούουν σφοδρές επιθέσεις των Γερμανών. Οι Γερμανοί είχαν σοβαρές απώλειες.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ