Η Ελλάδα δημιουργεί νέα ενεργό Εφεδρεία με 150.000 εθελοντές έως το 2030. Παρά τις αντιδράσεις, η άμυνα της Πατρίδας είναι καθήκον όλων. Τι σημαίνει η μεταρρύθμιση του ΥΠΕΘΑ.
Με ξεκάθαρο όραμα για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε τη δημιουργία της νέας Ενεργού Εθελοντικής Εφεδρείας, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», με στόχο τη συγκρότηση 150.000 ενεργών Εθελοντών Εφέδρων μέχρι το 2030.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η Νέα Εφεδρεία θα αποτελέσει έναν κρίσιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον ενεργό Στρατό και τη Γενική Επιστράτευση, δίνοντας έμφαση στην επιχειρησιακή και ρεαλιστική εκπαίδευση, τόσο στο πεδίο όσο και μέσω σύγχρονων εξομοιωτών. Η καινοτομία συνεχίζεται και στον τομέα της επιστράτευσης, καθώς πλέον τα σχετικά έγγραφα θα αποστέλλονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Έφεδρος» και του gov.gr.
Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ Δένδιας άνοιξε τον διάλογο με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους εφέδρους, ζητώντας ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμού, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής κουλτούρας στη χώρα.
“Αναζητούμε τις δικές σας ιδέες, τις δικές σας σκέψεις αγαπητοί συνάδελφοι έφεδροι, για το πώς μπορεί να βελτιωθεί ο θεσμός. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας επίσης για να δημιουργηθεί, να αναδημιουργηθεί, διότι είμαι σίγουρος ότι οι ρίζες υπάρχουν και είναι στέρεες, μια αμυντική κουλτούρα, μια αίσθηση του κάθε Έλληνα πολίτη ότι έχει λόγο στην άμυνα της πατρίδας και είναι απαραίτητη η συμμετοχή του στην άμυνα της Πατρίδας“, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ωστόσο, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η Ημερίδα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, κάποιοι βιάστηκαν να σπεύσουν με αρνητικά σχόλια, εκτιμήσεις περί ανέφικτου στόχου και ανυπέρβλητων δυσκολιών. Αντί να στηρίξουν μια εθνική προσπάθεια που ενώνει και δυναμώνει την Ελλάδα, διάλεξαν το δρόμο της υπονόμευσης.
Η αλήθεια όμως είναι μία: Σε μια εποχή αβεβαιότητας και γεωπολιτικών αναταράξεων, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει ανεκμετάλλευτη την εθελοντική διάθεση χιλιάδων πολιτών που υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία να συμβάλλουν στην άμυνα της Πατρίδας.
Αντί κάποιοι και κάποιες να δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι καθήκον όλων – ανδρών και γυναικών – ας ξεκινήσουν πρώτα με το να δηλώσουν οι ίδιοι/ες συμμετοχή στην ενεργό εφεδρεία. Και αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την ισότητα, ας πιέσουν για την καθιέρωση και εκπαίδευση των γυναικών στον νέο θεσμό.
Γιατί αλλιώς, τί ακριβώς εξυπηρετούν με τη στείρα κριτική τους; Ποια συμφέροντα υπερασπίζονται όσοι βλέπουν “δράκους” και όχι τη μεγάλη εικόνα; Το μέλλον της Ελλάδας απαιτεί πράξεις, όχι λόγια!
Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας “η στολή που φέρει το Εθνόσημο που όλοι … είχαμε την τιμή να φορέσουμε για ένα διάστημα της ζωής μας, είναι το κοινό μας σπίτι”.
Η Πατρίδα μας, μας καλεί! Η απάντηση είναι προσωπική ευθύνη του καθενός!
Στο νέο θεσμό της Εφεδρείας καλούνται να δηλώσουν εθελοντικά τη συμμετοχή τους οι Οπλίτες (στρατιώτες και βαθμοφόροι) και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ), όταν συμπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Επίσης, το ΥΠΕΘΑ μέσω των αρμόδιων Γενικών Επιτελείων θα ζητήσει από όσους έχουν αφυπηρετήσει τα τελευταία 10 χρόνια κατ’ αρχήν, εάν θέλουν και πώς θέλουν να ενταχθούν.