21.7 C
Athens
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

Ένοπλες Δυνάμεις: 440 ΕΠΟΠ απολύθηκαν από τις τρεις τελευταίες Σειρές!

440 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν/απολύθηκαν από τις Σειρές 2021,...

ΣΣΕ: 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομίας για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (HAYIC 2025)

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομίας στο Στρατό Ξηράς. Το...

Σαν Σήμερα 9 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 9 Μαΐου....

Λιβύη: Σύσκεψη για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων υπό τον Πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά

ΔιεθνήΛιβύη: Σύσκεψη για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων υπό τον Πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά

Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης τόνισε ότι το ζήτημα της θαλάσσιας οριοθέτησης και των θαλάσσιων συνόρων είναι κυριαρχικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής παρακολούθησης των ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, προήδρευσε (23/4) σε σύσκεψη που αφιερώθηκε στις εξελίξεις του φακέλου της θαλάσσιας οριοθέτησης της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικοινωνίας και Πολιτικών Υποθέσεων, Ουαλίντ Αλαφί, ο Υπουργός Μεταφορών, Μοχάμεντ Αλ-Σαχούμπι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χερσαίων και Θαλάσσιων Συνόρων του Υπουργείου Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αλ-Χαραρί, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μασούντ Σουλεϊμάν, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Ράσεντ Μπου Γκάφα.

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε σε τεχνικές και νομικές πτυχές που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης, καθώς και στην αξιολόγηση των πολιτικών και περιφερειακών προκλήσεων που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της, ιδίως σε σχέση με τους φυσικούς πόρους στις Aποκλειστικές Oικονομικές Zώνες (AOZ).

Ο Πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά τόνισε ότι το θέμα των θαλάσσιων συνόρων αποτελεί κυριαρχικό ζήτημα που αγγίζει τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και δεν μπορεί να εξετάζεται αποσπασματικά μόνο από τεχνική σκοπιά, αποκομμένη από την εθνική πολιτική απόφαση. Υπογράμμισε δε την ανάγκη για πλήρη θεσμική συνεργασία, που θα συνδυάζει τεχνική ακρίβεια, νομική τεκμηρίωση και σαφή κυριαρχική απόφαση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χερσαίων και Θαλάσσιων Συνόρων του Υπουργείου Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αλ-Χαραρί παρουσίασε ολοκληρωμένη ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση, την πορεία εργασιών της επιτροπής και τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση της οριοθέτησης και του καθορισμού των θαλάσσιων σημείων, τονίζοντας τη σημασία του συντονισμού μεταξύ τεχνικών και κυριαρχικών αρχών για να διασφαλιστεί μια σταθερή λιβυκή θέση έναντι μελλοντικών περιφερειακών διαφορών ή συμφωνιών.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης ανέλυσε επίσης τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει οποιαδήποτε νομική ή γεωγραφική ασάφεια στις δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής στη θάλασσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη νομική κάλυψη στις παραχωρημένες περιοχές, προκειμένου να προστατευθούν οι λιβυκοί πόροι από εξωτερικές διεκδικήσεις.

Στο τέλος της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η σημασία της δημιουργίας ενός κυριαρχικού τεχνικού κέντρου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, για την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων οριοθέτησης και θαλάσσιας επιτήρησης, ενισχύοντας τη γεωπολιτική θέση της Λιβύης σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συμφωνίες.

Η σύσκεψη εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, και την ενοποίηση της λιβυκής στάσης στα στρατηγικά ζητήματα που δεν επιδέχονται αναβολές ή διχογνωμίες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μια από της φωτογραφίες που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι η παρακάτω, στην οποία εμφανίζεται η Κρήτη.

Χρονικά έχουν προηγηθεί:

  • Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση 11 θαλασσίων οικοπέδων και ισάριθμων χερσαίων.
  • Εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ και αποδοχή αιτήματος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (26/3). Υπογραφή Υπουργική Απόφασης για τον ορισμό των ακριβών συντεταγμένων όπου θα παραχωρηθεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νότια Κρήτη 1» και «Νότια Κρήτη 2», καθώς και για την επιλογή του είδους της σύμβασης ως «Σύμβασης Μίσθωσης».
  • Δημοσίευση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της Ελλάδας (16/4).
  • Ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος (18/4).

Ροή Ειδήσεων

Ένοπλες Δυνάμεις: Πόσοι ΕΠΟΠ υπηρετούν σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία

Πόσοι ΕΠΟΠ υπηρετούν σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία σήμερα; Την ερώτηση την απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δημοσιεύοντας σήμερα 7 Μαΐου 2025,...

Ένοπλες Δυνάμεις: Πόσοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί υπηρετούν σε Υγειονομικό και Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Πόσοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί υπηρετούν στο Υγειονομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων; Την ερώτηση την απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δημοσιεύοντας σήμερα 7 Μαΐου 2025,...

Έβρος: Υπογραφή Κοινής Δήλωσης Ελλάδας-Βουλγαρίας για τον ποταμό Άρδα

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπέγραψαν Κοινή Δήλωση για την παροχή υδάτων από τον ποταμό Άρδα, εξασφαλίζοντας την άρδευση στον Έβρο για 5 χρόνια...

Μάχη του Χαντρούτ: Πώς οι Αζέροι ξεγέλασαν τους Αρμένιους με ψεύτικους ήχους μάχης

Στη Μάχη του Χαντρούτ το 2020, οι αζερικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν καινοτόμες τεχνικές παραπλάνησης. Μάθετε πώς η παραπλάνηση έγινε εργαλείο στρατηγικής υπεροχής. Η Μάχη του Χαντρούτ...