Πέμπτη 09/05/2024

Σαν Σήμερα 9 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 9 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 χίλιοι Έλληνες επαναστάτες από τα Λεχώνια της Θεσσαλίας με αρχηγούς τον Κοντονίκο και τον Παναγή Μπασδέκη πολιορκούν, χωρίς αποτέλεσμα, το Βελεστίνο Βόλου.

Το 1854 κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας, οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Κολίνο Πλαπούτα και Νικόλαο Λεωτσάκο, κατανικούν τους Οθωμανούς του Σελήμ Πασά στην Καλαμπάκα της Θεσσαλίας. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 500 νεκροί, ενώ των Ελλήνων 19 νεκροί και 20 τραυματίες.

Το 1886 κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας ξεκινούν οι συμπλοκές στα σύνορα Θεσσαλίας – Μακεδονίας μεταξύ του Ελληνικού Στρατού που είχε επιστρατευθεί πριν οκτώ μήνες και του Οθωμανικού Στρατού. Η κατάσταση πήρε τη μορφή ακήρυχτου πολέμου.

Το 1919 ο Ελληνικός Στρατός (5ο Σύνταγμα Πεζικού) καταλαμβάνει τη Μενεμένη της Σμύρνης.

Το 1947 τμήμα 100 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής Ιεράπετρας στην Κρήτη και, παρά την αντίσταση, αποκομίζει τέσσερα αυτοκίνητα με σιτάρι, τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και χρήματα από την Αγροτική Τράπεζα.

Το 1948 δύναμη 300 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει το χωριό Άγιος Παντελεήμονας στη Φλώρινα, λεηλατεί σπίτια και καταστήματα, ενώ στρατολογεί με τη βία 21 άνδρες και τρεις γυναίκες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ