Παρασκευή 29/03/2024

Μολδαβία: Η Υπερδνειστερία είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας;

Η Μολδαβία ανησυχεί ότι η Υπερδνειστερία θα είναι το νέο Ντονμπάς.

Η Μολδαβία είναι η μόνη χώρα στα δυτικά της Ουκρανίας που δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ, και έχει τη δική της “αχίλλειο πτέρνα”, την φιλορωσική Υπερδνειστερία.

-Διαφήμιση-
Οι Χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και η Μολδαβία

Η Υπερδνειστερία και ο πόθος για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από την Ρωσία

Η Υπερδνειστερία είναι η πρώτη αυτοαποκαλούμενη οντότητα στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, με πληθυσμό κυρίως ρωσόφωνο και έντονα φιλορωσικά αισθήματα.

Υπερδνειστερία: Χάρτης, Σημαία, Εθνόσημο
Υπερδνειστερία: Χάρτης, Σημαία, Εθνόσημο

Για περισσότερα από 30 χρόνια ύπαρξης της Υπερδνειστερίας ή Δημοκρατίας της Μολδαβίας της Πριντνεστρόβιας (Πρίντεστρου), η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της, αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής συνεχίζει να το ελπίζει.

Υπήρχαν ήδη αρκετοί λόγοι για τέτοιες ελπίδες: η αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Μόσχα (2008), η προσάρτηση της Κριμαίας (2014), η αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (2022).

Ο χάρτης του Λουκασένκο

Στις 1 Μαρτίου 2022, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας, ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο παρουσίασε έναν χάρτη εχθροπραξιών στο έδαφος της Ουκρανίας και ένα από τα βέλη σε αυτόν οδηγούσε από την περιοχή της Οδησσού στα σύνορα με τη Μολδαβία – στην Υπερδνειστερία.

-Διαφήμιση-
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο χάρτης εχθροπραξιών στο έδαφος της Ουκρανίας

Μετά την παρουσίαση του χάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβία κάλεσε επειγόντως τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για να διευκρινίσει όλες τις συνθήκες και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις αναφορές στην Μολδαβία.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης, ο πρέσβης Ανατόλι Καλίνιν σημείωσε ότι οι πληροφορίες παρουσιάστηκαν εσφαλμένα από αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

Μολδαβία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Oι αρχές της Υπερδνειστερίας καταδίκασαν την προσπάθεια της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ, την χαρακτήρισαν ως το τελευταίο σημείο στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και ζήτησαν διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Στις 11 Μαρτίου 2022, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Μολδαβίας και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Nicu Popescu είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νίκο Δένδια, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Κατά τη συζήτηση, οι ΥΠΕΞ επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

“Συζήτησα με τον Έλληνα ομόλογό μου την υποβολή της αίτησής μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας τις φιλοδοξίες μας” είπε ο υπουργός Nicu Popescu.

-Διαφήμιση-

Σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον, ο Μολδαβός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η εφαρμογή της Βαθύς και Συνολικής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών και της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (DCFTA) έφερε πολλαπλά οφέλη για τους Μολδαβούς.

“Θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των ποσοτικών περιορισμών στο εμπόριο με την ΕΕ και της μείωσης των τελών περιαγωγής”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας από το Κισινάου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Μολδαβίας, ο Υπουργός Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Δημοκρατία στηρίζει τις προσπάθειες διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζει η Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επανεγκατάστασης των προσφύγων.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις