Παρασκευή 29/03/2024

Ρωσικό πετρέλαιο: Πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι συμφώνησαν ΕΕ, G7 και Αυστραλία

Πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, συμφωνήθηκε από ΕΕ, G7 και Αυστραλία

Μετά από συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο) και η Αυστραλία, επέβαλαν και αυτοί, ανώτατο όριο τιμής στο αργό πετρέλαιο που αποστέλλεται δια θαλάσσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία στα 60 δολάρια το βαρέλι.

-Διαφήμιση-

Ο συνασπισμός για τον περιορισμό των εσόδων του Κρεμλίνου και την σταθεροποίηση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού με ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, της ΕΕ, G7 και Αυστραλίας ονομάζεται “Συνασπισμός ανώτατου ορίου τιμών”.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 3 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι: “το ανώτατο όριο τιμών είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό των εσόδων που λαμβάνει η Ρωσία για τη χρηματοδότηση του παράνομου πολέμου της στην Ουκρανία, καθώς και για τη διασφάλιση αξιόπιστης προμήθειας πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.”

“Αυτή η πολιτική είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να διατεθούν οι προμήθειες πετρελαίου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν πληγεί σκληρά από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τελικά να ορίσει τη μέγιστη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο μεταφέρεται δια θαλάσσης, στα 60 δολάρια το βαρέλι.

-Διαφήμιση-

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία έθεσαν τώρα από κοινού ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης που θα μας βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχο του Συνασπισμού να περιορίσει την κύρια πηγή εσόδων του Πούτιν για τον παράνομο πόλεμό του στην Ουκρανία, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα του παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας.

Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η συμφωνία για το “ανώτατο όριο τιμών” για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην πράξη σημαίνει “αναδιαμόρφωση των βασικών αρχών της λειτουργίας των ελεύθερων αγορών”.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις