Παρασκευή 29/03/2024

Το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Επέμβαση από την Ρωσία

Η Ρωσία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για καταπάτηση της περιοχής ευθύνης των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στις 24 Μαρτίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, διέσχισαν τη Γραμμή Επαφής με τη Δημοκρατία του Αρτσάχ και εισέβαλαν στο χωριό Parukh (ή Farukh) στην περιοχή Askeran.

-Διαφήμιση-

Τη νύχτα της 25ης Μαρτίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ κατά των μονάδων του Στρατού Άμυνας του Αρτσάχ, χρησιμοποιώντας τόσο πυροβόλα όπλα διαφορετικού διαμετρήματος όσο και επιθετικά drones (UCAV τύπου Bayraktar-TB 2). Τρεις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές του Αρτσάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε κάτι τέτοιο και από την πλευρά του έκανε λόγο για «πράξεις δολιοφθοράς» από την αρμενική πλευρά.

Στις 26 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνοντας τα γεγονότα, ανέφερε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την από 9 Νοεμβρίου 2020 τριμερή συμφωνία Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και εισήλθε στη ζώνη ευθύνης των Ρώσων ειρηνευτικών στο Καραμπάχ. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε τέσσερις επιδρομές με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Bayraktar-TB 2 σε μονάδες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του οικισμού Farukh.

Την ίδια ημέρα (26.03.2022) το Υπουργείο Εξωτερικών του Αρτσάχ, δήλωσε ότι “οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Ρωσίας, η σαφής και επαρκής στάση της διεθνούς κοινότητας που υποστηρίζεται από πολιτικά μέτρα θα στερήσουν από το Αζερμπαϊτζάν την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τις συστηματικές κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κατοίκων του Αρτσάχ ως εσωτερικό ζήτημα”.

-Διαφήμιση-

Το Αζερμπαϊτζάν υπενθύμισε στη Ρωσία ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ “δεν υπάρχει”

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε (26.03.2022) τη λύπη του για τη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει διοικητική και εδαφική ενότητα με το όνομα “Ναγκόρνο Καραμπάχ” και ότι το όνομα του χωριού που αναφέρεται στη δήλωση δεν είναι Furukh, αλλά Farrukh.

Σχετικά με αυτό, το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να μην χρησιμοποιείται ο όρος «Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και να αναφέρονται σωστά τα ονόματα των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν είχε ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο ελεγχόταν από την Αρμενία για δεκαετίες, σε έναν σύντομο πόλεμο. Μια εκεχειρία επιβλέπεται από τα ρωσικά στρατεύματα. Παρόλα αυτά, οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις