Πέμπτη 25/04/2024

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Ποιος είναι ο Ρώσος έμπορος όπλων που ανταλλάχθηκε με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ποιος είναι ο Ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ που ανταλλάχθηκε με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων την Πέμπτη. Ανάμεσά τους, η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ και ο Βίκτορ Μπουτ, Ρώσος έμπορος όπλων.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η σύλληψη της Μπρίτνεϊ Γκράινερ

Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ συνελήφθη στις 17 Φεβρουάριου 2022 σε αεροδρόμιο της Μόσχας έχοντας στην κατοχή της έναν ατμό που περιείχε υγρό με έγχυση κάνναβης και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για «διακίνηση ναρκωτικών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η Μπρίτνεϊ Γκράινερ είναι πλέον «ασφαλής» και «καθ’ οδόν» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. “Πριν από λίγες στιγμές μίλησα με την Μπρίτνεϊ Γκράινερ. Είναι ασφαλής. Είναι σε αεροπλάνο. Είναι καθ’ οδόν για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής του Ρώσου πολίτη Viktor Bout με την Αμερικανίδα υπήκοο Brittney Griner, που εξέτιε ποινές σε ποινικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία αντίστοιχα», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Telegram.

Βίκτορ Μπουτ: Ο ήρωας της ταινίας “Lord of War” με το Νίκολα Κέιτζ

Φυλακισμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2012, ο Βίκτορ Μπουτ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές όπλων στον κόσμο. Γεννήθηκε το 1967 στη Ντουσάνμπε, τη σημερινή πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, που εκείνη την εποχή ήταν μέρος της ΕΣΣΔ. Πολύγλωσσος, ο Μπουτ γνωρίζει δέκα γλώσσες, κάτι που του επιτρέπει να εργάζεται ως διερμηνέας στη ρωσική αεροπορία μόλις εγκαταλείψει τις σπουδές του.

Το 1991, όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε και η μονάδα του διαλύθηκε, ο Μπουτ στράφηκε στο εμπόριο όπλων. Ήταν τότε 24 ετών και εκμεταλλευόταν φτηνές προσφορές σοβιετικών όπλων. Αγοράζει πολλά αεροπλάνα και ελικόπτερα, εγκαθίσταται στο Βέλγιο και τα νοικιάζει σε ακριβή τιμή.

Εάν και η εταιρεία του κηρύσσει γρήγορα πτώχευση στο Βέλγιο, συνεχίζει να αναπτύσσει τον στόλο των αεροσκαφών της. Δημιούργησε πολλές αεροπορικές εταιρείες σε μικρές χώρες και παρέδωσε παράνομα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή κατά τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000 και απέκτησε το παρατσούκλι “έμπορος του θανάτου”.

Ο Βίκτορ Μπουτ συνελήφθη στην Ταϊλάνδη το 2008 και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 για να δικαστεί για εμπορία όπλων, μια έκδοση που κρίθηκε παράνομη από τη Ρωσία. Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βίκτορ Μπουτ ενέπνευσε τον κύριο χαρακτήρα της ταινίας “Lord of War”, τον οποίο υποδύθηκε ο Νίκολας Κέιτζ το 2005.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ