Στη Μάχη του Χαντρούτ το 2020, οι αζερικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν καινοτόμες τεχνικές παραπλάνησης. Μάθετε πώς η παραπλάνηση έγινε εργαλείο στρατηγικής υπεροχής.
Η Μάχη του Χαντρούτ (Hadrut), που διεξήχθη από τις 5 έως τις 10 Οκτωβρίου 2020, αποτέλεσε κρίσιμο σημείο καμπής στον Δεύτερο Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η πόλη Χαντρούτ, με πληθυσμό περίπου 3.100 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από ορεινό έδαφος και αποτελούσε στρατηγικό κόμβο μεταξύ της Τζαμπραΐλ και των κεντρικών περιοχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η γεωγραφική της θέση την καθιστούσε σημαντικό στόχο για τις αζερικές δυνάμεις και βασικό σημείο άμυνας για την Αρμενία.
Οι Liam Collins και John Spencer του Ινστιτούτου Σύγχρονου Πολέμου (Modern War Institute) της Στρατιωτική Ακαδημίας Γουέστ Πόιντ (Military Academy West Point) των ΗΠΑ ανέλυσαν τη Μάχη του Χαντρούτ.
Ο Συνταγματάρχης ε.α. Λίαμ Κόλινς είναι αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε ποικίλες αποστολές ειδικών επιχειρήσεων και έχει διεξάγει πολλαπλές πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και επιχειρησιακές αποστολές στη Βοσνία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Ο Τζον Σπένσερ υπηρέτησε ως Συνταγματάρχης στην 40η Μεραρχία Πεζικού της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνια ως διευθυντής εκπαίδευσης σε αστικό πόλεμο.
Ενδιαφέρουσες αναφορές, για εμάς, από τη μελέτη περίπτωσης της Μάχης του Χαντρούτ που αναδεικνύουν τις κρίσιμες αδυναμίες της αρμενικής άμυνας και τις ευφυείς τακτικές των αζερικών δυνάμεων, είναι οι παρακάτω:
Αν και το έδαφος ήταν πλεονεκτικό για την άμυνα, οι αρμενικές θέσεις ήταν απομονωμένες και χωρίς δυνατότητα αλληλοϋποστήριξης. Οι επικοινωνίες ήταν προβληματικές και δεν υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια, με αποτέλεσμα κάθε φυλάκιο να πολεμά μόνο του.
Οι Αζέροι υπέστησαν απώλειες, ιδίως σε ανοιχτό έδαφος από αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM), αλλά κατάφεραν να εξαλείψουν αρμενικές θέσεις με τοπική υπεροχή. Σε μία περίπτωση, διοικητής σκοτώθηκε από έναν Αρμένιο ελεύθερο σκοπευτή ενώ προσπαθούσε να υψώσει μια σημαία του Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάληψη μιας τοποθεσίας.
Οι Αζέροι έκαναν χρήση παραπλανητικών τεχνασμάτων, όπως η αναπαραγωγή ήχων μάχης μέσω ηχείων για να μπερδέψουν τους αμυνόμενους Αρμένιους σχετικά με την κατεύθυνση της κύριας επίθεσης και της δύναμή τους.
Η μάχη δεν είχε τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας αστικής άμυνας: οι Αρμένιοι δεν οχύρωσαν κτίρια ούτε χρησιμοποίησαν υπόγειες ή καλυμμένες διαδρομές. Οι περισσότερες συγκρούσεις έγιναν στους δρόμους. Αυτό επέτρεψε στις ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να προελάσουν γρήγορα, χωρίς ανάγκη για εκτεταμένο καθαρισμό κτιρίων, με τα άρματα να παραμένουν σε θέσεις υποστήριξης εκτός πόλης.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη μελέτη εδώ: https://mwi.westpoint.edu/urban-warfare-project-case-study-13-battle-of-hadrut/
Δείτε στην ταινία (στο 14:30) που παρήχθη από το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης του Μπακού και το κινηματογραφικό στούντιο “Azerbaijanfilm” με την υποστήριξη του Οργανισμού Κινηματογράφου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού για την Μάχη του Χαντρούτ, τη μαρτυρία για τη χρήση ήχων μάχης μέσω ηχείων.