Παρασκευή 19/04/2024

Hellfire R9X: Τι είναι ο «πύραυλος Ninja» που εξουδετέρωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

«Πύραυλος Ninja» Hellfire R9X εξουδετέρωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι στην Καμπούλ.

Η εντολή για τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι (Ayman al Zawahiri), δόθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 25 Ιουλίου 2022.

Η CIA επιβεβαίωσε ότι δύο πύραυλοι έπληξαν το καταφύγιο του αρχηγού της Αλ Κάιντα στην περιοχή Σερπούρ στο κέντρο της Καμπούλ στις 6.18 π.μ. τοπική ώρα στις 31 Ιουλίου 2022.

Αναλύοντας φωτογραφίες του σπιτιού του στην Καμπούλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ειδικοί λένε ότι το πλήγμα θα μπορούσε να είναι με πύραυλο Hellfire R9X που βλήθηκε από ΜΕΑ MQ-1 Predator.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, ήταν ένας Αιγύπτιος, γιατρός στο επάγγελμα και ιδρυτής της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (Egyptian Islamic Jihad – EIJ). Αυτή η οργάνωση αντιτίθεται στην κοσμική αιγυπτιακή κυβέρνηση και επιδιώκει την ανατροπή της με βίαια μέσα. Περίπου το 1998, η EIJ υπό την ηγεσία του Αλ Ζαουαχίρι συγχωνεύθηκε με την Αλ Κάιντα.

Ο Αλ Ζαουαχίρι έχει κατηγορηθεί για τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας στις 7 Αυγούστου 1998.

Είχε επικηρυχθεί με το χρηματικό ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Τι είναι ο πύραυλος Hellfire

Ο πύραυλος Hellfire είναι πύραυλος αέρος-εδάφους αμερικανικής προέλευσης και αναπτύχθηκε από τις Lockheed Martin και Northrop Grumman.

Αρχικά αναπτύχθηκε με το όνομα Heliborne, Laser, Fire and Forget Missile, και με την πάροδο του χρόνου η καθομιλουμένη ονομασία “Hellfire” έγινε τελικά το επίσημο όνομα του πυραύλου.

Το «πυροδότησε και ξεχάστε τον πύραυλο» (Fire and Forget Missile), σημαίνει ότι ο χειριστής επιλέγει τον στόχο χρησιμοποιώντας μια δέσμη λέιζερ, πυροδοτεί και στη συνέχεια αποχωρεί χωρίς να χρειάζεται εστιάζει στον στόχο. Ο πύραυλος από εκεί και πέρα «πηγαίνει μόνος του».

Αναπτύχθηκε για χρήση από τα επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64 κατά τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.

Η οικογένεια Hellfire περιλαμβάνει τους πυραύλους: AGM-114L Longbow Hellfire, AGM-114R Romeo Hellfire II και «πύραυλος Ninja» AGM-114 R9X.

Ο πύραυλος Hellfire δύναται να βληθεί από ελικόπτερα, αεροσκάφη, οχήματα εδάφους και μερικές φορές μικρά πλοία και ταχύπλοα. Εδώ και αρκετά χρόνια, η οικογένεια πυραύλων Hellfire, συμπεριλαμβανομένου του «Ninja», είναι οπλισμός και των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μάχης (Unmanned Combat Aerial Vehicles – UCAV).

Τι είναι ο «πύραυλος Ninja» Hellfire R9X

Ο πύραυλος Hellfire R9X, με επίσημη ονομασία AGM-114 R9X ανήκει στην οικογένεια των πυραύλων Hellfire και είναι επίσης γνωστός ως «πύραυλος Ninja» ή «Flying Ginsu», από την τηλεοπτική διαφήμιση του 1980 για ιαπωνικά μαχαίρια κουζίνας που κόβουν καθαρά τα αλουμινένια κουτιά και παραμένουν τέλεια αιχμηρά.

Ο «πύραυλος Ninja» δεν φέρει εκρηκτική κεφαλή όπως οι άλλοι πύραυλοι της οικογένειας Hellfire, αλλά αντί αυτής αναπτύσσει λεπίδες σαν ξυράφι.

Ο «πύραυλος Ninja» καταστρέφει τον στόχο του χρησιμοποιώντας την κινητική του ενέργεια και 6 λεπίδες που αναπτύσσονται από τον πύραυλο πριν από την πρόσκρουση. Αυτό ελαχιστοποιεί την περιοχή δράσης του πυραύλου, μειώνοντας φαινομενικά την πιθανότητα αμάχων θανάτων, ενώ έχει ως καταστροφικό αποτέλεσμα σε οποιονδήποτε είναι στόχος του.

Πότε μπήκε σε ενεργή υπηρεσία «πύραυλος Ninja»

Ο «πύραυλος Ninja» Hellfire 9RX είναι γνωστό ότι βρισκόταν σε ενεργή υπηρεσία από το 2017. Ωστόσο, η ύπαρξή του έγινε γνωστή το 2019.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει σχεδόν καμία δημόσια δήλωση σχετικά με τον πύραυλο R9X Hellfire. Φαίνεται να χρησιμοποιείται ως όπλο εξουδετέρωσης στόχων υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με το bellingcat τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν 11 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που αφορούσαν το όπλο στη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη.

Το 2017, ο «πύραυλος Ninja» φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τον τότε νούμερο 2 ηγέτη της Αλ Κάιντα, Abu Khayr Al Masri, στη Συρία.

Η ζημιά που προκλήθηκε στα οχήματα που μετέφεραν τους στόχους, ιδιαίτερα στις τεμαχισμένες οροφές των αυτοκινήτων, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κανονική κεφαλή στον πύραυλο και ότι είχε αιχμηρές λεπίδες.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ