Παρασκευή 26/04/2024

Σουηδία, Φινλανδία: Προτρέπουν Τουρκία και Ουγγαρία να εγκρίνουν γρήγορα την ένταξη τους στο NATO

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Σουηδός πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα επικυρωθεί από όλα τα μέλη.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μάριν (Sanna Marin) προέτρεψε την Τουρκία και την Ουγγαρία να εγκρίνουν γρήγορα τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη τους στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα 2 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη τους στη Συμμαχία. Η Φινλανδία και η Σουηδία το πρωί της 18ης Μαΐου 2022 παρέδωσαν ταυτόχρονα τις επίσημες επιστολές αίτησής τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι σκανδιναβικοί γείτονες ζήτησαν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ τον Μάιο 2022 ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν αντιρρήσεις από την Τουρκία, η οποία τους κατηγόρησε ότι φιλοξενούν ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

“Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Περιμένουμε αυτές οι χώρες να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας. Νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό αυτό να συμβεί κατά προτίμηση νωρίτερα παρά αργότερα”, είπε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μάριν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με άλλους ηγέτες της Σκανδιναβίας μετά την 74η σύνοδο του Σκανδιναβικού Συμβουλίου στις 1 Νοεμβρίου 2022.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον (Ulf Kristersson) πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα επικυρωθεί από όλα τα μέλη του.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre και η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Ισλανδία και η Νορβηγία καθώς και η Δανία είναι μέλη της Συμμαχίας από την ίδρυσή της το 1949.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ