Σάββατο 20/04/2024

Europol: Δεν έχει καταγράφει λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Europol εξέδωσε ανακοίνωση μετά από πληροφρορίες για λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία.

Η Europol διευκρίνισε στις 22 Ιουλίου 2022 με ανακοίνωση ότι η δήλωση του εκπροσώπου της Jan Op Gen Oorth στο γερμανικό πρακτορείο Spiegel, αφορούσε σε πιθανή απειλή και όχι σε συγκεκριμένη περίπτωση.

Πριν την ερώτηση του Spiegel, ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SWR επικαλέστηκε εμπιστευτική επιστολή της Europol ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, «εγκληματικά δίκτυα δραστηριοποιούνται στην περιοχή και διακινούν ή σχεδιάζουν να διακινήσουν σημαντική ποσότητα πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών όπλων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Europol:

“Η Europol συνεργάζεται στενά με Ουκρανούς αξιωματούχους για τον μετριασμό της απειλής διακίνησης όπλων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς καθώς εφαρμόζουν νέα μέτρα για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό πυροβόλων όπλων.

Η Europol επωφελήθηκε από μια εξαιρετική σχέση με την Ουκρανία από την υπογραφή της επιχειρησιακής συμφωνίας το 2017. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε στενή επαφή καθώς η κατάσταση επί τόπου στην Ουκρανία αλλάζει και είμαστε ευγνώμονες στους Ουκρανούς συναδέλφους μας για αυτό. Συνεχίζουν να ακολουθούν τους κανόνες και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις ενδιαφέροντος για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα.

Μια πιθανή απειλή που παρατηρήθηκε σε εμπόλεμες ζώνες στο παρελθόν είναι ότι τα πυροβόλα όπλα μπορεί να πέσουν σε λάθος χέρια. Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Europol έχει προειδοποιήσει ότι η διάδοση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των πυροβόλων όπλων και των πυρομαχικών που διακινούνται στην ΕΕ μέσω καθιερωμένων διαδρομών λαθρεμπορίου ή διαδικτυακών πλατφορμών. Αυτή η απειλή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν τελειώσει η σύγκρουση.”

Κόμβος Υποστήριξης της ΕΕ στη Μολδαβία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις 11 Ιουλίου 2022, ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Κόμβο Υποστήριξης στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας για να αποτρέψει πέρα των άλλων, το λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία.

Ως επιχειρησιακή πλατφόρμα, ο Κόμβος Υποστήριξης της ΕΕ θα υποστηρίξει τη συνεργασία για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων μεταξύ της ΕΕ, των υπηρεσιών της, των κρατών μελών και των αρχών της Μολδαβίας. Ο κόμβος θα εγκατασταθεί στο Κισινάου και θα συντονίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μολδαβία.

Ο Κόμβος Υποστήριξης της ΕΕ στη Μολδαβία θα λειτουργεί κατά μήκος των έξι τομέων προτεραιότητας, οι οποίοι βασίζονται στους κινδύνους και τις απειλές που εντόπισαν από κοινού η ΕΕ και η Μολδαβία και θα επικεντρωθεί σε: διακίνηση πυροβόλων όπλων, παράνομη διακίνηση μεταναστών, εμπορία ανθρώπων, πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της διακίνησης ναρκωτικών.

Πίτερ Στάνο: Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην εμπιστευόμαστε την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Πίτερ Στάνο, σε συνέντευξή του στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ουκρανίας, Ukrinform στις 14 Ιουλίου 2022, είπε ότι πληροφορίες για «λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία» που της παρέχονται από τους συμμάχους της είναι μια εντατική εκστρατεία παραπληροφόρησης που ξεκίνησε η Ρωσία.

«Η ΕΕ χρηματοδοτεί την προμήθεια όπλων με βάση τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού και για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.»

«Έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου για να διασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός που παρέχεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιείται για αυτούς τους αναφερόμενους σκοπούς.»

«Η Ουκρανία δεσμεύτηκε να μην μεταφέρει αυτά τα στοιχεία για καμία άλλη χρήση, εκτός από χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι επίσημα αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να μην τα επανεξάγει σε άλλες χώρες.»

Ουκρανός στρατιώτης με αντιαρματικό FGM-148 Javelin
Ουκρανός στρατιώτης με αντιαρματικό FGM-148 Javelin

Στην ερώτηση για το πόσο ενεργή είναι η ρωσική προπαγάνδα για την υπονόμευση της στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και για ποιον λόγο αυτή η προπαγάνδα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, απάντησε:

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το ΝΑΤΟ, αλλά από την πλευρά της ΕΕ, η ρωσική προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση κάνει τέτοιες προσπάθειες πολύ τακτικά και μαζικά. Στην πραγματικότητα, όλες οι πληροφορίες που βγαίνουν από το Κρεμλίνο ή από το Υπουργείο Άμυνας ή το Υπουργείο Εξωτερικών είναι τόσο μαζική προπαγάνδα και συνηθισμένα ψέματα. Παράλληλα με την ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία ξεκίνησε μια εντατική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εγκληματική της επίθεση στην Ουκρανία, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο και να χειραγωγήσει τα γεγονότα από την αρχή αυτής της επιθετικότητας.»

Ρεζνίκοβ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να βγάλουμε λαθραία όπλα από την Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρεζνίκοβ, μιλώντας στο BBC στις 17 Ιουλίου 2022, είπε πως οι Ουκρανοί έχουν κάθε συμφέρον να διατηρήσουν το σύνολο των όπλων αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν παρασχεθεί από τη Δύση, επισημαίνοντας:

«Πρέπει να επιβιώσουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να βγάλουμε λαθραία όπλα από την Ουκρανία.»

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ