Σάββατο 20/04/2024

Τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν: Βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν (Abdulhamid Han) είναι το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας μετά τα 6ης γενιάς γεωτρύπανα Φατίχ (Fatih), το Κανουνί (Kanuni) και το Γιαβούζ (Yavuz).

Τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν

Η κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO – Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) αγόρασε το 2019 το πλοίο γεωτρύπανο από τη νοτιοκορεάτικη ναυπηγική εταιρεία Daewoo Shipbuilding Marine Engineering (DSME). Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς, γνωστό και ως West Cobalt, μετονομάστηκε σε Abdulhamid Han από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν (Abdulhamid Han)

Το Cobalt Explorer είχε αρχικά παραγγελθεί από την αμερικανική εταιρεία Vantage Drilling το 2013. Τον Ιούλιο 2013 η Vantage Drilling ακύρωσε την παραγγελία της με την DSME.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν (ABDULHAMID HAN, IMO: 9705093, MMSI 271050408, Call Sign: TCA7090) έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα.

Το πλήρωμα του είναι 200 άτομα και έχει ικανότητα να κάνει γεωτρήσεις έως και 12.200 μέτρα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει ότι το πλοίο θα λάβει “την πρώτη του αποστολή από τη Μερσίνα όπου ελλιμενίζεται στις 9 Αυγούστου”.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πλοίων Marine Traffic το τουρκικό γεωτρύπανο αναχώρησε από το λιμάνι Τασούκου (Tasuku) της Τουρκίας στις 30 Ιουλίου 2022. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι “ξεκίνησε τη δοκιμαστική του πορεία”.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο στις 30/31 Ιουλίου 2022. Εικόνα (screenshot) marinetraffic.com
Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο στις 30/31 Ιουλίου 2022. Εικόνα (screenshot) marinetraffic.com

Το γεωτρύπανο συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό πλοίο Χακάν Ιλχάν (HAKAN ILHAN, IMO: 9384461).

Παρακολουθήστε την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν live στην ιστοσελίδα marinetraffic.com από εδώ.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ