Παρασκευή 19/04/2024

STM Kargu 2 στη Λιβύη – Έκθεση ΟΗΕ για το τουρκικό drone

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ένα τούρκικο drone STM Kargu 2 σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία ενδέχεται να επιτέθηκε σε μια ομάδα Λίβυων στρατιωτών των δυνάμεων του Χαφτάρ που οπισθοχωρούσαν, στη Λιβύη πέρυσι, σύμφωνα με Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Η Έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021, αποκαλεί το Kargu-2, θανατηφόρο αυτόνομο οπλικό σύστημα (lethal autonomous weapon system).

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, “τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα προγραμματίστηκαν για να επιτεθούν στον στόχο χωρίς να απαιτείται η σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και του πυρομαχικού: στην πραγματικότητα, υπήρχε η ικανότητα “πλήξε, ξέχασε και βρες” (fire, forget and find).

STM Kargu-2

Η κατασκευάστρια εταιρεία STM, επισημαίνει τις δυνατότητες αυτές, σε ένα βίντεο που δείχνει το εν λόγω drone να κάνει μια απότομη βουτιά προς έναν στόχο στη μέση μιας ομάδας ατόμων όπου και εκρήγνυται σε προκαθορισμένο ύψος πάνω από αυτήν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε εικόνες από αυτό το βίντεο.

ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) και πλήγμα ακριβείας για στόχους πέρα από την οπτική γωνία.

H STM προβάλλει επίσης την έρευνά της για σμήνη drone, ειδικά όσον αφορά σε στρατιωτικές εφαρμογές. Πρόσφατες δοκιμές δείχνουν την έννοια των σμήνων drone, όπου 20+ KARGU Smart Munition Platforms εκτελούν μια κοινή επίθεση σε έναν στόχο.

Στην πρόσφατη πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες εμφανιζόταν τετρακόπτερα drones και τα οποία ενδέχεται να ήταν ένα σμήνος τετρακόπτερων drones-καμικάζι τύπου KARGU.

Σμήνος τετρακόπτερων drones- καμικάζι τύπου KARGU
Πηγή: Telegram https://t.me/s/divaniharp

Η Έκθεση του ΟΗΕ παρουσιάζει ως πειστήριο της χρήσης των Kargu στην Λιβύη, φωτογραφία από Kargu το οποίο καταρρίφθηκε. Στο σημείωμα αναφέρεται ότι η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων από την Τουρκία είναι “μη συμμόρφωση με την παράγραφο 9 του ψηφίσματος 1970 (2011)” του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Η παράγραφος 9 αφορά στο εμπάργκο όπλων. 

Πηγή: Έκθεση OHE

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ