Παρασκευή 19/04/2024

Τρομακτικός και απόκοσμος ο ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι μια πολύπλοκη και δυναμική φυσαλίδα που μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που μεταφέρονται από ισχυρούς ανέμους που ρέουν από τον Ήλιο. Όταν αυτά τα σωματίδια συγκρούονται με άτομα και μόρια, κυρίως οξυγόνο και άζωτο, στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μέρος της ενέργειας στις συγκρούσεις μετατρέπεται σε πράσινο-μπλε φως που είναι χαρακτηριστικό του βόρειου σέλας, το οποίο μερικές φορές μπορεί να φανεί στα ανώτερα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Ενώ το βόρειο σέλας προσφέρει μια οπτική απεικόνιση φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο που αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το να μπορεί κανείς να ακούσει το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τη Γη ή την αλληλεπίδρασή του με τους ηλιακούς ανέμους είναι ένα άλλο θέμα.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από έναν ωκεανό υπερθερμασμένου, στροβιλιζόμενου υγρού σιδήρου που αποτελεί τον εξωτερικό πυρήνα περίπου 3000 χλμ κάτω από τα πόδια μας. Λειτουργώντας ως περιστρεφόμενος αγωγός σαν ένα δυναμό ποδηλάτου, δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Ο τρομακτικός ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης

Επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας πήραν μαγνητικά σήματα που είχαν καταγράψει οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Swarm και τα μετέτρεψαν σε ήχους.

Μπορεί να ακούγεται σαν εφιάλτης, αλλά το παρακάτω ηχητικό κλιπ αντιπροσωπεύει το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τον πυρήνα της Γης και μια ηλιακή καταιγίδα.

Η πρόθεση, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, δεν είναι να τρομάξουν οι άνθρωποι αλλά είναι ένας ιδιόρρυθμος τρόπος να υπενθυμιστεί ότι το μαγνητικό πεδίο της Γη υπάρχει και παρόλο που το βουητό του είναι λίγο τρομακτικό, η ύπαρξη ζωής στη Γη εξαρτάται από αυτό.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ