Τρίτη 23/04/2024

Το SMS έγινε 30 χρονών: Ποιο ήταν το πρώτο μήνυμα που στάλθηκε

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το μήνυμα SMS ξεκίνησε το 1992 και το όριο των περίπου 160 χαρακτήρων οδήγησε στη χρήση συντομογραφιών

Η Υπηρεσία Άμεσων Μηνυμάτων (Short Message Service), που είναι γνωστή απλά ως SMS, ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, το 1992.

Το SMS άλλαξε εντελώς τον τρόπο της επικοινωνίας μας. Από τη μια, υπήρχε η τεχνική, αφού έπρεπε να αναζητήσεις τα γράμματα σε ένα μη ψηφιακό πληκτρολόγιο στο κινητό που ομαδοποιούσε αρκετά από αυτά σε κάθε κουμπί. Από την άλλη, υπήρχε το όριο στο μήκος κάθε μηνύματος, των περίπου 160 χαρακτήρων (μαζί με τα κενά), το οποίο επιπρόσθετα με την τιμή του κάθε μηνύματος, οδήγησε τους χρήστες, ειδικά τους νεότερους, να χρησιμοποιούν συντομογραφίες ή να “τρώνε” γράμματα ώστε να μειώσουν το σύνολο των χαρακτήρων, οπότε τα SMS και το κόστος στον λογαριασμό.

Όταν το μήνυμα ξεπερνούσε το όριο των χαρακτήρων "έσπαγε" σε πολλά SMS και αυξανόταν ο λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας
Όταν το μήνυμα ξεπερνούσε το όριο των χαρακτήρων “έσπαγε” σε πολλά SMS και αυξανόταν ο λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας

Υπενθυμίζεται για τους παλαιότερους και γίνεται γνωστό στους νεότερους ότι ένα μήνυμα όταν ξεπερνούσε το όριο των χαρακτήρων “έσπαγε” σε πολλά μηνύματα, οπότε και χρεωνόσουν για το σύνολο αυτών.

Επίσης, τα σημεία στίξης έγιναν τα emoticon της εποχής, με ένα χαμογελαστό πρόσωπο να είναι η άνω-κάτω τελεία και η παρένθεση μαζί :). 

Το πρώτο μήνυμα SMS στάλθηκε το Δεκέμβριο του 1992 από έναν προσωπικό υπολογιστή σε ένα κινητό τηλέφωνο στο δίκτυο GSM της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κείμενο ήταν: Merry Christmas (Καλά Χριστούγεννα).

Η τεχνολογία του Short Message Service έφερε το MMS (Multimedia Messaging Service) το οποίο συνδύαζε το μήνυμα κειμένου με multimedia, φωτογραφίες κατά κύριο λόγο. Στο κινητό τηλέφωνο έπρεπε να γίνουν και οι σχετικές ρυθμίσεις.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ