Παρασκευή 19/04/2024

NASA – Artemis: Επιστροφή στη Σελήνη με τον πιο ισχυρό πύραυλο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (NASA) εκτόξευσε με επιτυχία τον πιο ισχυρό πύραυλο της, με την αποστολή Artemis I, ως το πρώτο βήμα στο σχέδιο της ανθρωπότητας να επιστρέψει στη Σελήνη.

Μετά την επιτυχή εκτόξευση στις 16 Νοεμβρίου 2022, του Space Launch System (SLS) της NASA, του πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο, το διαστημικό σκάφος Orion βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Σελήνη ως μέρος του προγράμματος Artemis.

Το SLS Orion, που διαφημίζεται ως ο πιο ισχυρός και πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, είναι το μεγαλύτερο νέο σύστημα κάθετης εκτόξευσης που έχει κατασκευάσει η NASA μετά τον Saturn V, ο οποίος πέταξε κατά τη διάρκεια του σεληνιακού προγράμματος Apollo στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Αποστολή Artemis εκτόξευση του πυραύλου NASA για την Σελήνη
Αποστολή Artemis: Η εκτόξευση του πυραύλου. Εικόνα (screenshot): Βίντεο YouTube/NASA

“Ο πύραυλος Space Launch System έδωσε τη δύναμη για να στείλει τον Orion στο δρόμο του προς τη Σελήνη”, δήλωσε ο Mike Sarafin, διευθυντής της αποστολής Artemis I. “Με την ολοκλήρωση του πρώτου σημαντικού ορόσημου της αποστολής, το Orion θα ξεκινήσει τώρα την επόμενη φάση για να δοκιμάσει τα συστήματά του και να προετοιμαστεί για μελλοντικές αποστολές με αστροναύτες”, πρόσθεσε.

Ταξίδι στη Σελήνη ξανά μετά από 50 χρόνια

Ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ βγήκε από το διαστημόπλοιο Eagle στις 20 Ιουλίου 1969 και πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, λέγοντας «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Κατά τη διάρκεια των 6 αποστολών Apollo μεταξύ 1969 και 1972, 12 αστροναύτες περπάτησαν στη Σελήνη.

Δείτε την εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Άρτεμις 1 της NASA για την Σελήνη:

Η αποστολή Artemis 1 και 2

Η αποστολή Άρτεμις 1 (Artemis I) είναι ένα κρίσιμο μέρος της εξερευνητικής προσέγγισης της NASA από τη Σελήνη στον Άρη, στην οποία ο οργανισμός εξερευνά προς όφελος της ανθρωπότητας.

Το διαστημόπλοιο Ωρίων (Orion) θα πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική πτήση 25,5 ημέρων, 40.000 μίλια πέρα από τη Σελήνη χωρίς πλήρωμα και θα επιστρέψει στη Γη. Θα προσγειωθεί στον Ειρηνικό στα ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο και θα ολοκληρώσει την πρώτη του αποστολή.

Η πρώτη αποστολή του διαστημικού σκάφους SLS-Orion θα είναι επίσης μια δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν είναι αρκετά αξιόπιστο για να μεταφέρει αστροναύτες της NASA στην αποστολή Άρτεμις 2 (Artemis II).

Η αποστολή Άρτεμις εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο της NASA.

Η NASA στοχεύει στην πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη που θα πατήσει το πόδι του στη Σελήνη. Αυτό θα είναι το μήνυμα ότι το διάστημα είναι ανοιχτό στην εξερεύνηση από όλη την ανθρωπότητα.

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένας διαστημικός σταθμός στη σεληνιακή επιφάνεια και να επιτραπεί στους αστροναύτες να παραμείνουν εκεί για μεγαλύτερες περιόδους.

Αρχικά η αποστολή Artemis επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων, η εκτόξευση του καθυστέρησε τρεις φορές.

Η δεύτερη δοκιμή στις αρχές Σεπτεμβρίου καθυστέρησε λόγω διαρροής καυσίμου και η τρίτη, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα, καθυστέρησε από τον τυφώνα Ίαν.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ