Τετάρτη 24/04/2024

Αριθμός IMEI: Ο αριθμός που πρέπει να ξέρεις αν σου κλέψουν ή χάσεις το κινητό Android – iPhone

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τι πρέπει να κάνετε εάν χαθεί ή κλαπεί το κινητό σας Android ή iPhone. Γιατί είναι σημαντικός ο αριθμός IMEI.

Μυστικοί κωδικοί smartphone Android – iPhone

Τόσο τα smartphone με λειτουργικό Android όσο και τα iPhone έχουν τη δυνατότητα χρήσης ειδικών λειτουργιών μέσω των λεγόμενων κωδικών GSM και κωδικών USSD.

Αυτοί οι κωδικοί, που λέγονται και “μυστικοί κωδικοί” είναι ακολουθίες αριθμών και χαρακτήρων.

Για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους συνδυασμούς αριθμών, χρειάζεστε μόνο το πληκτρολόγιο του κινητού σας τηλεφώνου από την εφαρμογή των κλήσεων.

Οι κωδικοί ενεργοποιούνται είτε εισάγοντας τον τελευταίο χαρακτήρα είτε πατώντας το πράσινο σύμβολο της κλήσης του τηλεφώνου.

Με έναν από αυτούς τους “μυστικούς κωδικούς” μπορούμε να βρούμε τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής.

Αριθμός IMEI: Ο αριθμός που πρέπει να ξέρεις αν σου κλέψουν το κινητό Android - iPhone
Αριθμός IMEI: Ο αριθμός που πρέπει να ξέρεις αν σου κλέψουν το κινητό Android – iPhone

Τι είναι το IMEI

IMEI είναι το αρκτικόλεξο του International Mobile Station Equipment Identity που σημαίνει Διεθνής Ταυτότητα Εξοπλισμού Κινητού Σταθμού.

Ο κωδικός IMEI είναι ένας μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός για κάθε κινητό τηλέφωνο και tablet και θα πρέπει να τον γνωρίζετε, ειδικά εάν έχετε ακριβό τηλέφωνο.

Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον αριθμό μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνό σας εάν το χάσετε ή κλαπεί. Αρκεί φυσικά να απευθυνθείτε στην Αστυνομία και στον τηλεφωνικό πάροχό σας.

Ο κωδικός IMEI αποτελείται από 15 αριθμούς, είναι ενσωματωμένος στην συσκευή και περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής.

Έλεγχος ΙΜΕΙ κινητού

Ο αριθμός IMEI είναι γραμμένος στη συσκευασία του κινητού και σε αρκετές περιπτώσεις σε αυτοκόλλητο κάτω από την μπαταρία.

Τον κωδικό IMEI μπορείτε να τον δείτε επίσης με τον “μυστικό αριθμό” πατώντας *#06# (αστεράκι, δίεση, μηδέν, έξι, δίεση).

Αριθμός IMEI: Πως θα βρείτε το IMEI του smartphone Android και iPhone
Αριθμός IMEI: Πως θα βρείτε το IMEI του smartphone Android και iPhone

Ο αριθμός IMEI δεν σβήνει από την συσκευή ακόμα και εάν γίνει επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Μπορείτε να γράψετε τον αριθμό IMEI ή να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης του αριθμού και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Απομακρυσμένο κλείδωμα κινητού με ΙΜΕΙ

Από το Σεπτέμβριο 2014, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν, κλειδώνουν) τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που δηλώνονται ως κλεμμένες.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) αναφέρει ότι κάθε εταιρία που μπλοκάρει τον κωδικό ΙΜΕΙ μιας κλεμμένης συσκευής συνδρομητή της στο δίκτυό της ενημερώνει άμεσα και όλες τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες οφείλουν με τη σειρά τους να προχωρήσουν άμεσα και αυτές στην απενεργοποίησή της στα δίκτυά τους.

Η εγγραφή του IMEI ενός κινητού στις λίστες με τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων συσκευών των συνδρομητών μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί και μετά από σχετικό αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλης διωκτικής Αρχής.

Κλοπή – απώλεια κινητού τηλεφώνου

Εάν χάσετε ή σας κλέψουν το κινητό αρχικά πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας για να κάνετε φραγή SIM ώστε να μην έχετε ανεπιθύμητες χρεώσεις στο λογαριασμό σας.

Έπειτα μπορείτε να πάτε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα και κάνετε δήλωση κλοπής στην Αστυνομία. Στη δήλωση κλοπής πέρα από αυτά που θα σας ρωτήσουν (τόπος, χρόνος απώλειας/κλοπής, χαρακτηριστικά της συσκεύης κ.λπ.) ζητήστε -εάν δεν σας ρωτήσουν- να καταγραφεί και ο αριθμός IMEI της συσκευής για τον οποίον πρέπει να είστε 100% βέβαιοι ότι είναι ο σωστός!

Η Αστυνομία θα σας δώσει αποδεικτικό της δήλωσης απώλειας/κλοπής.

Τέλος, υποβάλλεται στην εταιρεία κινητής τηλεφωνία αίτημα για την απενεργοποίηση της συσκευής συνυποβάλλοντας την δήλωση απώλειας/κλοπής από την Αστυνομία.

Σε περίπτωση που δεν αναφέρεται το IMEI στη βεβαίωση της Αστυνομίας, ενδέχεται να πρέπει προσκομίσετε αποδεικτικό του IMEI.

Η Αστυνομία συμβουλεύει να δημιουργήσετε ένα σταθερό δικό σας σημάδι στη συσκευή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση σε περίπτωση κλοπής. Μαρκάρισμα του κινητού μπορεί να γίνει με ένα μαρκαδόρο ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Υπάρχουν και ειδικά στυλό, με ακτίνες UV, οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι και μόνο όταν φωτιστεί εμφανίζεται η εγγραφή.

Παρακολούθηση κινητού μέσω ΙΜΕΙ

Η παρακολούθηση κινητού μέσω IMEI είναι δυνατή καθόσον σε κάθε τηλεφωνική κλήση η κεραία κινητής τηλεφωνίας ένα από τα στοιχεία που καταγράφει είναι και ο αριθμός ΙΜΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι μια άρση απορρήτου τηλεφώνου μπορεί να γίνει μόνο με τον αριθμό ΙΜΕΙ

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ