Πέμπτη 28/03/2024

Gaslighting: Η λέξη του 2022 για το αμερικανικό λεξικό Merriam Webster

Οι συντάκτες του αμερικανικού λεξικού Merriam Webster επέλεξαν την λέξη gaslighting ως λέξη της χρονιάς για το 2022.

Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του λεξικού Merriam Webster. “Σε αυτή την εποχή της παραπληροφόρησης ψευδείς ειδήσεις, θεωρίες συνωμοσίας, τρολ στο Twitter και deepfake, το gaslighting έχει γίνει η λέξη για την εποχή μας”, τονίζουν οι συντάκτες του λεξικού.

-Διαφήμιση-

Η προέλευσή της λέξης gaslighting προέρχεται από το έργο θρίλερ του 1938 με τίτλο Gas Light. Το Gas Light, γραμμένο από τον Βρετανό μυθιστοριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Πάτρικ Χάμιλτον, διαδραματίζεται στη βικτωριανή εποχή. Σύμφωνα με την πλοκή, ένας σύζυγος προσπαθεί να κάνει τη γυναίκα του να πιστέψει ότι είναι τρελή. Κάθε φορά που πηγαίνει στη σοφίτα, το φως του γκαζιού στο σπίτι χαμηλώνει, αλλά επιμένει στη γυναίκα του ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη δική της αντίληψη.

Οι μυστηριώδεις δραστηριότητές του στη σοφίτα κάνουν τα φώτα γκαζιού του σπιτιού να χαμηλώνουν, αλλά επιμένει στη γυναίκα του ότι τα φώτα δεν χαμηλώνουν και ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις δικές της αντιλήψεις.

Όταν το gaslighting χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 20ου αιώνα, αναφερόταν σε ένα είδος εξαπάτησης, όπως αυτό στην ταινία.

Gaslighting τι είναι
Gaslighting τι είναι

Τι σημαίνει gaslighting

Το λεξικό Merriam Webster ορίζει το “gaslighting” ως “την ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα που προκαλεί το θύμα να αμφισβητεί την εγκυρότητα των δικών του σκέψεων, την αντίληψη της πραγματικότητας ή τις αναμνήσεις του και συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης, αβεβαιότητα για τα συναισθηματικά του ή ψυχική σταθερότητα, και εξάρτηση από τον δράστη”.

-Διαφήμιση-
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ TEMU 100€ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Ακολουθήστε μας
AMYNA Network
Ειδήσεις