Τρίτη 23/04/2024

Κοινός φορτιστής τύπου USB-C για όλα τα κινητά τηλέφωνα – τάμπλετ από το 2024

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ένας κοινός φορτιστής τύπου USB-C για όλα τα κινητά τηλέφωνα και tablet από το 2024.

Οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα αγοράσουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.

Μέχρι το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι κάμερες που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης USB Type-C.

Από την άνοιξη του 2026 η υποχρέωση θα επεκταθεί και στους φορητούς υπολογιστές.

Ο νέος νόμος, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕ την Τρίτη 4/10/2022 με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Κοινός φορτιστής USB-C για τις συσκευές

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για μια ολόκληρη σειρά μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους, οι νέες συσκευές που θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με θύρα USB Type-C είναι:

  • κινητά τηλέφωνα, smartphone ή απλά
  • τάμπλετ
  • ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές
  • ακουστικά κάθε είδους
  • κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
  • ηχεία
  • συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων
  • πληκτρολόγια
  • ποντίκια
  • συστήματα πλοήγησης
  • υπολογιστές που φορτίζονται με καλώδιο και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt

Επίσης όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Κοινός φορτιστής USB-C για τις συσκευές
Κοινός φορτιστής USB-C για τις συσκευές

Καλύτερη ενημέρωση και επιλογή για τους καταναλωτές

Οι ειδικές ετικέτες θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή σχετικά με το αν θα αγοράσουν ή όχι μια νέα συσκευή φόρτισης με ένα νέο προϊόν.

Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως στην ΕΕ.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει επίσημα την οδηγία προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια 12 μήνες για να μεταφέρουν τους κανόνες και 12 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου μεταφοράς για να τους εφαρμόσουν. Οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν για προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής.

Ιστορικό

Την τελευταία δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει την εισαγωγή ενός κοινού φορτιστή. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες συνεργασίας με τη βιομηχανία για τη μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητής τηλεφωνίας, τα εθελοντικά μέτρα απέτυχαν να παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους καταναλωτές της ΕΕ. Η νομοθετική πρόταση κατατέθηκε τελικά από την Επιτροπή στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ