Τετάρτη 07/12/2022

Child Protection System: Το λογισμικό που εντοπίζει παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο

- Διαφήμιση -

Το λογισμικό Child Protection System (CPS) βοηθά την αστυνομία να αξιολογεί υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.

Το λογισμικό (software) Child Protection System (Σύστημα Προστασίας Παιδιού) αναπτύχθηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Child Rescue Coalition, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το software CPS βρίσκεται σε χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο Μανώλης Σφακιανάκης δήλωσε στο MEGA ότι επί της θητείας του, η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύθηκε το 2012-2013 δωρεάν το λογισμικό Child Protection System από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αξιοποίησε πληροφορίες που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Το λογισμικό Child Protection System που ερευνά το διαδίκτυο για παιδική πορνογραφία
Το λογισμικό Child Protection System που ερευνά το διαδίκτυο για παιδική πορνογραφία

Πώς λειτουργεί το Child Protection System

- Διαφήμιση -

Το Child Protection System επιτηρεί και σαρώνει το διαδίκτυο για το πού κατεβάζουν και μοιράζονται υλικό με παιδική πορνογραφία.

Συγκεκριμένα σαρώνει δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων (Peer-to-peer ή P2P) και δημόσια φόρουμ (chat rooms) για να βρει διευθύνσεις Πρωτοκόλλου Διαδικτύου (IP) που αναζητούν με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ή/και κατεβάζουν ήδη γνωστά στο σύστημα, αρχεία εικόνας και βίντεο που έχουν χαρακτηριστεί ως παιδική πορνογραφία.

Σημειώνεται ότι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου ανέφερε στο υπόμνημά του ότι χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα e-mule, έκανε αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά “girl”, “boy” και κατέβαζε μαζικά αρχεία.

- Διαφήμιση -

Όταν εντοπιστεί IP που “κατεβάζει” μεγάλο όγκο δεδομένων χαρακτηρίζεται ως ύποπτη και “χτυπάει” συναγερμός.

Κατόπιν, όπως αναφέρει και η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της για την σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου, τα εν λόγω στοιχεία τίθενται υπόψη Εισαγγελέα για την έκδοση βούλευματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην άρση απορρήτου διαδικτύου δύνανται να ζητούνται στοιχεία για επισκεπτόμενες διευθύνσεις, χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες (email, συναλλαγές κ.λπ.), περιήγηση σε ιστοσελίδες και βάσεις πληροφοριών, ανταλλαγή δεδομένων/αρχείων μέσω της υπηρεσίας FTP και επικοινωνία μέσω διαδικτύου (VoIP, Viber, WhatsΑpp).

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου ταυτοποιεί την διεύθυνση IP με τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και η Αστυνομία προχωρεί σε έρευνα στην οικία του για να εντοπίσει ψηφιακά πειστήρια [σκληρός εξωτερικός δίσκος, ηλεκτρονικός υπολογιστής, μονάδα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων usb, υπολογιστής παλάμης (tablet), φορητός υπολογιστής (laptop), συσκευή κινητής τηλεφωνίας].

Το 2019, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγραψε επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του λογισμικού Child Protection System, για τη σάρωση δικτύων χωρίς εντάλματα και ρωτούσε εάν η τεχνολογία ήταν επαρκώς ελεγχόμενη και δοκιμασμένη για την προστασία των δικαιωμάτων.

- Διαφήμιση -

Το Παρατηρητήριο δημοσίευσε επίσης απόσπασμα από εγχειρίδιο χρήστη για το λογισμικό Child Protection System.

Το Σύστημα Προστασίας Παιδιού είναι διαθέσιμο στις αρχές επιβολής του νόμου βάσει αυστηρής συμφωνίας που διατηρεί το απόρρητό του: “Κανένα άτομο δεν θα επιδεικνύει δημόσια αυτό το σύστημα ή το λογισμικό που παρέχεται χωρίς τη ρητή άδεια του κατόχου του λογισμικού”.

Διαβάστε πώς εξαπατούν χρήστες του διαδικτύου ότι εμπλέκονται σε υπόθεση για παιδική πορνογραφία

- Διαφήμιση -
❯ Τελευταία νέα
- Διαφήμιση -
AMYNA Network
Ειδήσεις