Πέμπτη 25/04/2024

Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά του ιστού της αράχνης

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν πώς η αράχνη φτιάχνει ιστό.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας νυχτερινή όραση και τεχνητή νοημοσύνη, παρακολούθησαν και κατέγραψαν κάθε κίνηση και των οκτώ ποδιών καθώς οι αράχνες εργάζονταν στο σκοτάδι.

Οι αράχνες υφαίνουν ιστό χρησιμοποιώντας μόνο την αίσθηση της αφής και έχουν γοητεύσει τους ανθρώπους για αιώνες. Δεν φτιάχνουν όλες οι αράχνες ιστούς, αλλά αυτές που το κάνουν συγκαταλέγονται σε ένα υποσύνολο ζωικών ειδών, γνωστών για τις αρχιτεκτονικές τους δημιουργίες, όπως τα πουλιά που χτίζουν φωλιές και τα ψάρια-φούσκες (τετραοδοντίδες) που δημιουργούν περίτεχνους κύκλους άμμου όταν ζευγαρώνουν.

Για να παρατηρήσουν τις αράχνες κατά τη διάρκεια της νυχτερινής τους κατασκευής ιστού, οι ερευνητές σχεδίασαν μια αρένα με υπέρυθρες κάμερες και υπέρυθρα φώτα. Με αυτό το τρόπο παρακολουθούσαν και κατέγραφαν έξι αράχνες κάθε βράδυ καθώς κατασκεύαζαν ιστούς.

Παρακολούθησαν τα εκατομμύρια των ατομικών ενεργειών των ποδιών με λογισμικό μηχανικής όρασης (software machine vision ) σχεδιασμένο ειδικά για την ανίχνευση της κίνησης των άκρων.

“Ακόμα κι αν το καταγράψετε σε βίντεο, υπάρχουν πολλά πόδια που πρέπει να παρακολουθείτε, για μεγάλο χρονικό διάστημα”, είπε ο επικεφαλής Abel Corver, μεταπτυχιακός φοιτητής που σπουδάζει νευροφυσιολογία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμπεριφορές δημιουργίας ιστού είναι αρκετά παρόμοιες μεταξύ των αραχνών, τόσο πολύ που μπόρεσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας να προβλέψουν το τμήμα του ιστού στο οποίο δούλευε μια αράχνη μόνο βλέποντας τη θέση ενός ποδιού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Current Biology (τεύχος Νοεμβρίου 2021).

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ